Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Самоубиец! Шофьор аварира на натоварен столичен булевард и постави известяващия триъгълник на метър от колата си /Снимки/

Самоубиец! Шофьор аварира на натоварен столичен булевард и постави известяващия триъгълник на метър от колата си /Снимки/

Изключително тежко нарушение засне репортер на Днес България на известен столичен булевард.

Шофьор на автомобил, който е претърпял авария е поставил триъгълникът в непосредствена близост до багажника на автомобила си.

Това е в разрез и не кореспондира с нито един закон за безопасност при движение по пътищата.

По този начин шофьорът на авариралата кола запушва пътна лента по която тече интензивен поток от автомобили създавайки предпоставка за тежко ПТП, което може да завърши с летален изход, както за него, така и за други водачи или пътници.

Законът за безопасно движение по пътищата изрично е посочил, че при аварии на автомобили на пътното платно, попадайки в лента, дори и в аварийна, се поставя триъгълен отличителен знак на не по-малко от 50 метра от автомобила.

Така водач, който кара с голяма скорост ще има реалната възможност да отреагира и предприеме мерки за предотвратяване на пътен инцидент.

От Днес България призоваваме шофьорите да спазват точно указанията, защото не са малко случаите на подобни жестоки инциденти завършили по най-страшен и драматичен начин.

С образователна цел от редакцията на нашата медия предлагаме кратка инструкция -как, къде, кога и защо се поставя авариен триъгълник.

Как се поставя предупредителния триъгълник?

Предупредителния триъгълник е едно от задължителните пособия, с които всеки шофьор трябва да разполага в колата си. Основното му предназначение е да известява водачите, че след него има аварирал автомобил.

Наличието на триъгълник сигнализира на шофьорите да намалят скоростта и да повишат вниманието си. Поставянето му има както сигнализираща, така и превантивна функция.

Изисквания

Предупредителните триъгълници се поставят в изправено положение (т.е. перпендикулярно на пътното платно) и от страната на движение на авариралия автомобил. Те трябва да бъдат разположени на разстояние от минимум 50 м. и със светоотразителна част насочена към идващите отзад автомобили, така че да се забелязва отдалеч от водачите. Колкото по-голямо е разстоянието, толкова по-рано ще се забележи и ще се увеличи времето за реакция.

Как да изчислите разстояние от 50 м.? Приблизително две крачки на човек се равняват на 1 м., следователно трябва да извървите 100 крачки от вашия автомобил в обратна посока и да поставите предупредителния триъгълник.

Може ли да се използва всякакъв триъгълник? Отговорът е, не. Триъгълника трябва да е сертифициран и с отвор в централната част, а неговите характеристики трябва да са следните:

  • Триъгълникът трябва да е сгъваем, равностранен, светоотразителен и червен на цвят.
  • Дебелината на всяка от страните трябва да е по 7 см., а дължината им между 50-55 см.
Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x