Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Само в Днес България: Валентин Атанасов – Напук на саботажа срещу Българското Черноморие, туризмът оцеля!

Само в Днес България: Валентин Атанасов – Напук на саботажа срещу Българското Черноморие, туризмът оцеля!

Напук на саботажа срещу Българското Черноморие, туризмът оцеля! Това каза в интервю за „Днес България“ Валентин Атанасов – председател на УС на Българската Асоциация за Климатолечение и Здравен Туризъм. Наред стова той е ичлен на УС на „Рафаел -инфо, култура и туризъм“, управляващ и главен редактор на платформата – „Национален Туристически Канал-България“.

Бургас отбелязва Световния ден на туризма с празнична работна среща, в която участват някои от видните представители на бранша. Ето какво сподели още Валентин:

Отбелязваме Световния ден на туризма. В тази връзка, какъв беше Летния сезон 2023?

Валентин: Поредният динамичен и ултра обругаван с какво ли не – медийно, политическо и дори браншово некоректно, подвеждащо анти българско отношение, фейк новини, „касови бележки“ и прогнози за „лошо “ време! Но напук – отново Слънчев бряг е номер 1, а туризмът оцеля! Като цяло не надминахме прогнозите, но факта, че до вчера работеха хотели и в Приморско, където по навик всички затварят още на 01 септември – то не може да се каже, че е бил лош сезон, а определено -добър и с по-голям оптимизъм за по-ранен старт през следващият – 2024! КК „Слънчев бряг“, някои от морските ни градове и летище Бургас ще продължат да посрещат още туристи и през октомври, а ако не затворят пак летището – имаме идеални целогодишни условия за туризъм!

Доколкото си спомням имахте няколко срещи с АБАИ в лицето на г-н Тодор Иванджиков, включително и с представители на „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджвът“ АД. Има ли някакви резултати от тях?

Валентин: Не само срещи. Ние сме партньори, които реализираме единственият у нас, пък и в Европа – „Форум за Авио Транспортна Свързаност и Туризъм“ в Бургас! Работата ни с Асоциацията на българската авиационна индустрия (АБАИ) спомага много и подкрепя авиосектора в търсенето на нови реализации, дестинации и полезни,общи браншови решения, които да водят до резултати в развитието на тези два основни и важни сектора за осъществяването на туризъм и транспортна достъпност, комуникация. С обсъжданите варианти и дестинации ,съвместно с „Фрапорт“ пък се създават и условията за реализирането им. Друг резултат, макар и не пряко, е обсъжданата свързаност на второто издание на авио-туристическивт форум – от Атлантика до Черно море. Това вече е факт с първия чартър от Мадрид до Бургас! А,догодина и от Порто (Португалия).

С темата на следващото издание се надявам, че ще се повлияе в по-добър план на пазари като Скандинавия, Прибалтика и Китай/Япония.

На какво според теб залагаха туроператорите, ресторантьорите и хотелиерите през този сезон?

Валентин: На обичайното – ниски цени за по-висок марж, чрез ниско качество храна на недостатъчно брой шезлонги, в компанията на намръщен и главно чужд персонал – за пакетите на чуждестранните туристи. И минимум – двойни цени – на същите условия за българските туристи с цени за парко място – на цената на нощувката за англичанин или немец с включена храна.

Имаш ли наблюдение как се включи Държавата тази година, помогна ли с нещо?

Валентин: Все със закъснение, но определено имаше реакция от страна на новият министър на туризма по отношение на фурора с „мръсното“ Черно море. Държавата реално не може да се меси в работата на бранша, но може да представя страната на международните пазари, да подкрепя креативните решения и има целева политика за растеж – напред, а не с поредни грешни решения и тъпчене на едно място, въртейки се в порочен – вече няколко години – кръг. Сега е моментът за промяна на пътя и политиката досега и да се делегират повече права и право на избор, решения на сектора, общините по региони, и пак тези представители да участват в избора и на националната ни реклама. Така и те ще носят отговорността за избраното за сектора и неговото бъдеще.

Община Царево премина през страхотно природно бедствие този месец. Оптимист ли си за бързото възраждане на туризма там?

Валентин: Да, за съжаление са отнети и човешки животи! Оптимизъм би имало, ако хората наблъскали се с кемперите, като сардини върху целия плаж на „Алепу“- не повторят тази грешка и се спазват всички законови изисквания и наредби за плаж,крайбрежни зони ,защитени зони, ландшафт ,дюни ,море и тн.! Ако общините и държавните органи спазват и отстояват всички тези закони и нормативи, които поголовно се нарушават, и не на последно място – хората. Тяхното внимание и отношение към себе си и към природата. Надявам се, че това, което премахна природата по пътя си е дало нагледен пример какво повече НЕ трябва да правим.

От кои дестинации имаше най-много туристи това лято? Какви са твоите виждания за един успешен Летен сезон 2024? Какво трябва да се промени?

Валентин: Българите са си основните ни туристи. От май до септември. Отношението към тях (реципрочно и към чуждестранните туристи) трябва да се промени. От собственика/управителя до камериера/сервитьора и даже до екскурзовода или касиера на входа на музей, автогара и т.н. Да посрещаме и изпращаме с усмивка и внимание всеки гост или клиент. Това рядко се случва за съжаление, а оттам тръгва първото впечатление за нашата страна. Смятаме да го предложим и като кампания, насочена към сектора, особено в основните ни курортни комплекси и центрове. За чуждите пазари с най-много туристи – определено това е Полша. Те тръгнаха най-рано и като полети, и последният полет за сезона пак е до там. Задържахме и тази година Чехия, Словакия, Унгария, макар и с лек спад ,но немските туристи все повече намаляват за поредна година, въпреки че поне от 2016 г. – това е пазарът погълнал най-много средства за реклама. Има лек отлив и при румънските туристи. Но ,пък имаме цели два нови пазара, които за първи път от години стъпват на нашето Черноморие и, които са много по-добри като търсени „по+високо категорийни“ туристи от бранша. Те носят много повече добавена стойност в сектора и нашата икономика – испанци и португалци. За догодина вече се и увеличават програмите, полетите, както и се добавят нови обекти за настаняване по нашето Южно Черноморие.

Как бихме могли да направим Бургас привлекателен за чуждестранни туристи и през зимата?

Валентин: Бургас е целогодишна дестинация. И, когато летището ни работи – независимо от сезона, градът е посещаван от доста чуждестранни туристи. Така беше преди пандемията и военната криза в Украйна. Последствията от наложените ограничения, обаче са очевадни. Бургас и миналата зима, почти до средата на декември предлагаше и разходка до острова с корабчето, и при тази тенденция за мека, топла и слънчева зима, при наличието на природните ни климатолечебни, минерални и калолечебни богатства, с голямото разнообразие от винарни, местни традиционни продукти и туристически обекти – то съм сигурен, че все повече хора ще променят своите нагласи, както към избора за почивка,разходка ,уикенд туризъм ,така и за бизнеса – разширявайки работата си и сезонността. Това е и едно от решенията за зелено и Здравно-Рекреативни развитие на града и цялата област ,което подготвяме и като предложение до министъра на туризма,с и до местните общински и областни структури.

Вече 10 г. сме в помощ, подкрепа и предлагаме работещи решения за туризма в регионален и национален план и искам от името на нашата асоциация -„Рафаел-инфо култура и туризъм“ да поздравя всички наши приятели, съмишленици, партньори, общини, Областна управа, екипът на МТ и работещите във всяко звено на сектор туризъм със Световния ден на туризма.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x