Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Саудитска Арабия откри нови залежи на петрол и газ

Саудитска Арабия откри нови залежи на петрол и газ

Successful Muslim Businessman in Traditional White Outfit Standing in His Modern Office Looking out of the Window on Big City with Skyscrapers. Successful Saudi, Emirati, Arab Businessman Concept.

Саудитска Арабия обяви откриването на седем нови находища на петрол и природен газ в източната част на кралството. Това съобщи министърът на енергетиката на страната, принц Абдулазиз бин Салман Ал Сауд, цитиран от Reuters. Находищата са открити от саудитската корпорация Saudi Aramco и включват три находища на петрол и четири на природен газ.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Откритието съвпада с периода на повишени цени на петрола, стимулирани от перспективите за увеличено търсене през летния туристически сезон и възможното намаляване на лихвените проценти в САЩ, което би ускорило икономическия растеж. Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, добавиха 20 цента до 86,80 долара за барел. Американският лек суров петрол (WTI) се покачи с 13 цента до 83,51 долара за барел.

Очаква се търсенето на петрол и петролни продукти в САЩ да се повиши поради почивните дни около Деня на независимостта. Американската автомобилна асоциация прогнозира, че пътуванията през празничния период ще бъдат с 5,2% повече от същия период на 2023 г., като тези с автомобили ще отбележат ръст от 4,8%.

Saudi Aramco подписа договори за над 25 милиарда долара за разширение на газовото си находище Джафура и основната си газова мрежа. Главният изпълнителен директор на компанията Амин Насер съобщи, че Саудитска Арабия работи по разработването на неконвенционални газови запаси, изискващи модерни методи за извличане като тези, използвани в индустрията с шистовия газ.

Компаниите, които са получили договори за разширението на Джафура, включват консорциум с участието на Hyundai Engineering & Construction и китайския държавен енергиен гигант Sinopec, който участва и в разширяването на основната газова мрежа.

Саудитска Арабия притежава около 17% от всички доказани петролни залежи в света и работи усилено за да остане водещ производител на газ. Разширението на находището Джафура е част от тези усилия, които ще укрепят позицията на страната в глобалната енергийна индустрия.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x