Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > САЩ може да се сблъскат с огромна инфлация

САЩ може да се сблъскат с огромна инфлация

Анализатори на една от най-големите инвестиционни банки в света, Goldman Sachs Group, смятат, че вероятността от икономическа рецесия (падаща икономика) в САЩ през следващите две години е 35%. Това съобщава Bloomberg.

Анализаторите смятат, че Федералният резерв ще се изправи пред трудната задача да затегне паричната политика достатъчно, за да намали инфлацията, без да предизвика рецесия.

През следващите две години вероятността от рецесия се оценява от банката на 35%, а вероятността от рецесия през следващата година е 15%.

Goldman Sachs смята, че основната задача на ФРС е да намали разликата между работни места и работници, както и да забави растежа на заплатите, така че темпът му да не надвишава целта за инфлация от 2%. Постигането на това ще бъде трудно, тъй като обикновено значително намаляване на тази разлика в САЩ се случва само по време на периоди на рецесия.

Много страни от групата на десетте развити икономики вече са намерили изход от подобна ситуация, включително Белгия, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Холандия, Швеция, Швейцария и Обединеното кралство.

Според Trading Economics годишната инфлация в САЩ възлиза на 7,9%, което е най-високият процент от 1982 г. Тази година най-значителното увеличение на цените в САЩ се наблюдава при бензина, автомобилите, храните и жилищата.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x