Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Сбогом, Андрей Дреников -България се прощава с голям композитор

Сбогом, Андрей Дреников -България се прощава с голям композитор

Почина известният композитор, цигулар, пианист и актьор Андрей Дреников. Той си отиде на 73 години. Тъжната вест съобщи в социалните мрежи неговата племенница – оперната прима Александрина Пендачанска, научи Днес България.

„Скъпият ми, любимият ми вуйчо Анди, един от най-талантливите, светли души – Андрей Дреников, си отиде! Остават песните, талантът, смехът му… в мен завинаги!“, написа тя.

Андрей Дреников има родствена връзка с известния пианист Иван Дреников, с оперните певици Валери Попова и Александрина Пендачанска, с Александър Дюма-син и с Бачо Киро.

Андрей Дреников е роден в София през 1950 г., в семейство на професионални музиканти. Той завършва БДК (дн. НМА “проф. П. Владигеров”) с цигулка при проф. Боян Лечев. Още като ученик свири като концертмайстор и солист на камерни оркестри с диригенти Емил Чакъров, Емил Табаков, Емил Янев.

Като студент основава квартет “Дреников”, който съществува до завършване на следването му и свири като концертмайстор в Студентския академичен симфоничен оркестър. През 1973 г. работи в Пловдивската филхармония, през 1975­-77 г. е концертмайстор на естрадния оркестър “Младост” към Ансамбъла на Строителни войски, където отбива военната си служба.

До 1981 г. свири в Симфоничния оркестър на БНР. Три години е водещ на предаването “Музикален магазин” на БНТ. Водещ в БНР на предаването “В музикалното студио”. От 1994 г. до 2000 г. работи в Центъра за работа с деца в Община “Люлин” – София.

Андрей Дреников се изявява като импровизатор, певец, цигулар, пианист, драматичен и комедиен актьор, шоумен и автор на голяма част от текстовете на своите песни. Композира от ранна възраст в различни жанрове. Творчеството му обхваща стотици детски, театрални и естрадни песни, музика за над 110 постановки за драматичен и куклен театър в София и страната.

Написал е музика за много радио и телевизионни новели, филми, пиеси и други предавания. Като композитор и изпълнител изнася стотици концерти за деца и възрастни със своя музика. Получава награди за театрална музика, над 40 награди за детска музика и награди за естрадна музика на различни попфестивали. Автор е още на балет-приказка, пиеси за цигулка, пиано, виолончело и други инструментални композиции.

Автор е на детските песни „Нашето бебе“, „Песен за приятелството“, „Балонче“, Мечо“, „Песен за малчуганите“, „Песен за мечтите“, „Какво си, приятелство мое“, „Песен за космонавта“.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x