Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > История > Седем от най-големите мистерии, за които няма обяснение (снимки)

Седем от най-големите мистерии, за които няма обяснение (снимки)

Историята ни е дала много мистерии, доста от които, благодарение на съвременните технологии и нивото на знания, са успешно разплетени. Но има и артефакти, които и до днес си остават научна загадка. Ето някои от най-загадъчните предмети, които дълго след откриването си предизвикват много въпроси:

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Пирамида в Антарктида

Мистериозната пирамида е била открита в Антарктида, благодарение на Google Earth. За първи път за пирамидите на Южния полюс на Земята се заговаря, след като една от тях е открита от изследователите на Британската антарктическа експедиция от 1910-1913 г. Оттогава учените по целия свят спорят дали това е планина с идеална форма или следи от древна цивилизация. Според учените, преди около 100 милиона години Антарктида е била покрита с гори, подобни на тропическите.

Дискът на Фестос

По време на разкопките на двореца на критския град Фестос през 1908 г. в специален тайник е открит диск, който веднага заинтригува учени от различни страни. Уникалната писменост на диска е напълно различна от тази, която е съществувала в Крит през 1600 г. пр.н.е. Споровете на изследователите са безкрайни: някои смятат, че артефактът е донесен на острова отвън, а други – че е създаден там. Все още няма окончателно обяснение.

Криптограмите на Бейл

Тези криптограми са известни от 1865 г., когато се появява информация за съкровище на стойност $30 милиона, заровено от миньори, водени от Томас Джеферсън Бейл. Местоположението му е криптирано в три съобщения, които станали известни благодарение на брошура от анонимен автор. Споровете дали криптограмите са древна измислица или реални координати продължават и до днес.

Римските додекаедри

Тези малки обекти с размери от 4 до 11 cm датират от II-III век пр.н.е. Те имат 12 плоски петоъгълни стени и дупки с различен диаметър. Около сто такива додекаедри са открити в различни страни, но най-вече в историческата територия на Римската империя. Предположенията за тяхното предназначение варират от зарове и свещници до инструменти за калибриране на тръби или шаблони за плетене на ръкавици.

Картата на Пири Рейс

Как може на карта на света, създадена през 1513 г., да присъства Антарктида, която е официално открита едва през 1820 г.? Този изненадващ факт и извънредната за времето си точност на картата измъчват учените в продължение на десетилетия. Пири Рейс, създателят на картата, твърди, че е събирал данни от различни древни карти.

Дискът Сабу

Намереният от археолози в Египет диск, създаден около 3000 г. пр.н.е., води до куп предположения. Дискът прилича на част от съвременни устройства за химични процеси, но липсват следи от корозия. Не е известно какво е било предназначението му.

Линиите на платото Наска

Гигантските изображения на платото Наска в Перу са открити в началото на ХХ век от самолет. Около 30 загадъчни рисунки, ясно видими благодарение на климата в полупустинята, остават мистерия. Единственото сигурно е, че те са били създадени много преди в долината да пристигнат инките.

Тези мистерии продължават да вълнуват учените и любителите на загадки по целия свят, вдъхновявайки нови изследвания и теории.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x