Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Сергей Лавров заплаши с Трета световна война

Сергей Лавров заплаши с Трета световна война

epa09855756 Russian Foreign Minister Sergei Lavrov chairs the second meeting of the United Russia Party General Council Commission on International Cooperation and Support for Compatriots Living Abroad in Moscow, Russia 28 March 2022. According to a media briefing from the foreign ministry's spokeswoman, the meeting focuses on the "Russian-speaking population in Donbass and Ukraine." EPA/YURI KOCHETKOV

Съществува реална опасност от избухване на Трета световна война, заяви руският външен министър Сергей Лавров в предаването „Голямата игра“ по „Първи канал“ на руската обществена телевизия.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„Опасността е сериозна, реална и не може да бъде подценявана“, каза Лавров.

Сравнявайки сегашната ситуация с периода на Карибската криза, министърът каза, че „тогава наистина е имало малко правила, писани правила“.

„Но правилата за поведение бяха съвсем ясни – в Москва беше ясно как се държи Вашингтон и във Вашингтон беше ясно как се държи Москва. Лавров заяви, че Договорът за нов СТАРТ все още е в сила, но в същото време „всички останали инструменти за контрол на въоръженията и неразпространение на оръжия са практически унищожени.

Според руския външен министър по време на Карибската криза „е имало канал за комуникация, на който лидерите“ на СССР и САЩ са се доверили.

„Сега няма такъв канал и никой не се опитва да го създаде. Някои плахи опити, направени на ранен етап, не доведоха до голям резултат. Те включваха факта, че вече отчаяно се опитваше да пробие в НАТО през всичките тези години, когато тя се разширяваше в разрез с обещанията, когато Украйна се снабдяваше с оръжие в разрез с нашите предупреждения, насърчаваше по всякакъв начин нейната русофобска същност, същността на режима, който беше установен при Порошенко и се укрепва при Зеленски“, каза Лавров.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x