Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Скандален казус с блок в Студентски град

Скандален казус с блок в Студентски град

Над 150 семейства от блок № 58 в Студентски град, където живеят предимно преподаватели и учени от висши учебни заведения и БАН, са уведомени, че трябва да напуснат жилищата си заради предстоящ ремонт. Живущите в блока са информирани за това едва преди малко повече от месец, а ремонтът е планиран да започне на 1 септември.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Блокът е в експлоатация от 1990 г. и служи като социално решение за настаняване на учени и преподаватели, които не могат да си позволят свободен наем или собствено жилище в София. Той е под управлението на търговското дружество „Студентски столове и общежития“ (ССО) ЕАД, чийто едноличен собственик е Министерството на образованието и науката (МОН).

 1. Уведомления и реакции:
  • Домсъветът на блока сигнализира, че са получили писмо за напускане без предоставена алтернатива и без яснота дали ще могат да се върнат след ремонта.
  • Живущите са изпратили писмо до МОН с искане за организация на ремонта, която да минимизира неудобствата.
 2. Реакции от МОН и ССО ЕАД:
  • МОН отговаря, че блок 58 има статут на студентско общежитие и че са отпуснати средства за цялостни ремонти на студентски общежития, включително този блок.
  • Според министерството, срокът за завършване на ремонта е 12-14 месеца.
  • Като алтернатива, МОН предлага първо да бъдат ремонтирани два от входовете, а третият да се ползва от настанените служители.

Спорове и съмнения:

 • Живущите отбелязват, че блокът е претърпял външен ремонт преди 2-3 години по линия на енергийна ефективност и че сега се нуждае основно от вътрешен ремонт на общите помещения.
 • Те изразяват подозрения за потенциални схеми, свързани с фирмите, които ще извършват ремонтите, и с директора на ССО ЕАД.

Непосредствени действия:

 • От министерството е насрочена среща с представителите на живеещите в блока, но домсъветът не е информиран за тази среща.

Заключение:

Казусът с блок № 58 подчертава нуждата от прозрачност и комуникация между институциите и засегнатите граждани. Важно е да се намери решение, което да минимизира неудобствата за живущите и да гарантира тяхната сигурност и спокойствие по време на ремонта.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x