Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Скандалът се разраства! И Висшият адвокатски съвет скочи срещу избора на Атанасова и Белазелков за конституционни съдии

Скандалът се разраства! И Висшият адвокатски съвет скочи срещу избора на Атанасова и Белазелков за конституционни съдии

От Висшия адвокатски съвет призоваха новоизбраните за конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков да не полагат клетва преди произнасянето на Конституционния съд, сезиран за техния избор. Това стана ясно от становище на ВАС.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„Призоваваме Народното събрание да отмени решението си за избор поради явната му противоконституционност. Висшият адвокатски съвет проследи процедурата по избор на конституционни съдии от 49-ото Народно събрание с внимание и тревога. Качествата и условията, на които следва да отговарят членовете на Конституционния съд са пряко обусловени от неговите функции. Ето защо Конституцията прокламира, че за съдии в Конституционния съд се избират юристи с най-малко петнадесетгодишен юридически стаж и високи професионални и нравствени качества. Високите нравствени и професионални качества следва да са получили максимално и еднозначно признание”, се казва в позицията на адвокатската браншова организация.

Само преди месец по повод обсъждането на промени в Конституцията в парламента декларираха, че ще бъде променен начинът, по който се номинират, изслушват и се избират членовете на висши държавни органи, припомнят юристите.

Според тях Народното събрание само формално е спазило процедурата, но по същество са легитимира предварително взети решения.

„Грубо бе нарушена Конституцията и с определянето на деветгодишен мандат на новоизбраните съдии. Прякото излъчване на изслушването на кандидатите не доведе до действителна прозрачност на избора”, твърдят от Адвокатския съвет.

Те изтъкват, че по време на изслушването в парламента не са били поканени представители на правната общност – адвокатурата, върховните съдилища и академичните среди.

„Демокрацията е основана на правила, но привидно формалното им спазване я обезсмисля”, обосновават критиката си от Висшия адвокатски съвет.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x