Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
17.07.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Скандалът с болница „Света Марина“ в Плевен: Трагедията на Атанас Банджаков (част първа -документи)

Скандалът с болница „Света Марина“ в Плевен: Трагедията на Атанас Банджаков (част първа -документи)

Трагичната смърт на Атанас Банджаков разтърси обществеността в Плевен и повдигна сериозни въпроси за практиките в болница „Света Марина“.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Обвиненията към болницата и нейното ръководство, включително професор Горчев и доктор Димитър Цанков, разкриват нагло и цинично отношение към пациентите и техните близки.

Историята на Атанас Банджаков

Атанас Банджаков, местен жител на Плевен, е насочен към болница „Света Марина“ за операция на случайно открита хиатална херния, след КТ при прекаран Ковид. Въпреки че хернията не е животозастрашаваща, Банджаков е агитиран да се оперира с уверението, че ще бъде напълно възстановен след пет дни. За съжаление, този случай завърши трагично.

Предварителните медицински прегледи показват, че лицето Атанас Банджаков е можел да живее с въпросното заболяване, но е щял да има дискомфорт след нахранване, когато кухият орган -стомах се раздуе повече притискайки леко белият дроб, откъдето му идва и задухът след наяждане.

Пълни изследвания показват, че освен хипертонично сърце, лек гастрит и омазняване на черния дроб -Банджаков е нямал други придружаващи заболявания.

Проблемите с операцията и следоперативното лечение

Предоперативни изследвания и първа операция

На 12 октомври 2023 г. Атанас е опериран от екип, включващ доктор Димитър Цанков и сина му Николай Цанков. Според доктора операцията мина успешно, но още на следващия ден пациентът започна да се оплаква от болки, повръщане и трудно преглъщане. От болницата отказват информация на близките, твърдейки, че Банджаков просто се „глези“.

Проблеми след първата операция

Документацията за интервенцията показва липса на задължителна назогастрална сонда, което подсказва за възможни грешки по време на операцията. Съществуват съмнения, че неопитният млад хирург Николай Цанков е извършил операцията, въпреки че това не е потвърдено официално. Невъзможността да преглъща, повръщанията и болките в стомаха не е изключено да се дължат на затегнати шевове, което най-вероятно би могло да причини и последващите перфорации на хранопровода и стомаха.

Статистиката сочи, от всички операции само 0.2% са с една перфорация, а тези перфорации са извършени от младите лекари, без достатъчно опит в извършване на подобен род операции.

Доктор Николай Цанков

Описано е, че е извършено фиксиране на стомаха, а при втората операция се говори за негово завъртане?!

Влошаване на състоянието и втора операция

От четвъртък до неделя състоянието на Банджаков се влоша значително. Липсата на температурни листове и други необходими медицински данни показваха пренебрежение към основни медицински процедури. Поне такива не са описани в документация на първата операция.

При втората спешна операция на 16 октомври се установи, че стомахът на пациента се е завъртял и се налага повторно фиксиране. Отново не са забелязани грешки, при положение, че вече се забелязват плеврални изливи. тората интервенция отново е извършена от Димитър Цанков и синът му.

Последиците и реакциите

Неадекватно лечение и небрежност?!

След втората операция състоянието на Банджаков не се подобрява. Доктор Цанков замина за конференция в Шанхай, докато пациентът му страда. На 23 октомври е извършена ново изследване, което показва, че има непроходимост от хранопровод към стомах. Защо тогава не е последвала операция по спешност? Перфорации на хранопровода и стомаха, са забелязани твърде късно, едва на 26.10, което налага трета интервенция по неотложност.

Третата операция и смъртта на пациента

При третата операция на 26 октомври е установено, че вредите са непоправими и се налага отстраняване на целия стомах. Некротичните процеси в тялото на Атанас водят до множество усложнения, които завършват с неговата смърт на 14 ноември 2023 година.

Реакцията на болницата

Болницата отговори на обвиненията със заявление, че Банджаков е имал тежки придружаващи заболявания, които довели до усложненията и смъртта му. Управлението на болницата отказва да коментира случая и препрати журналистите към Максим Бехар, който защитава интересите на лечебното заведение.

По наши данни от близките на Банджаков, болничната управа е забранила да се говори по случая. Не се дава никаква информация и управителката, която е тъща на професор Горчев ни препраща към зам управителя Христо Христов. Той от своя страна отказва да говори и казва, че няма какво да кажат.

Криенето и отказа да се говори по темата буди ужасни съмнения. От Света Марина правят негласно признание за вина, като не вземат пари за операциите, чиято стойност е няколко хиляди лева.

Кой няма да вземе пари за консумативи и лекарски труд, ако е прав и се чувства напълно оправдан за действията си?!

Заключение и призиви за действие

Трагичната смърт на Атанас Банджаков е пореден пример за липсата на адекватна медицинска грижа и прозрачност в българските болници. Призоваваме за:

  1. Кардинален лекарски одит в болница „Света Марина“.
  2. Прокуратурата да се самосезира и извърши обстойна проверка на записите от камерите и документацията.
  3. Подробна проверка на дейностите на професор Горчев като ректор на Медицинския университет и съмненията за присвояване на европейски средства по фондове.

Случаят на Атанас Банджаков трябва да служи като напомняне за необходимостта от реформи в здравеопазването и повишаване на отговорността на медицинските институции в България.

Днес България разполага с пълния набор документи от болницата на Атанас Банджаков. При интерес от страна на разследващи органи ще бъдат предоставени веднага.

Очаквайте продължение по темата! Кой е професор Горчев? Какво е ставало докато е бил ректор на Университета по медицина в Плевен и кандидат за депутат от ГЕРБ? Коя е съпругата му и какво се говори за нейната лекарска специалност? Мнения за болница Света Марина.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
1 Comment
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Мога да разкажа същата история,за същата болница!
Операция на херния,следва втора,после смърт…Само че младото докторче не играеше,помагача на големия хурирг бе един селски фелдшер от Търговище,който го водят “хирург”.
Фактите съвпадат на 99%.
Просто съм без думи

1
0
Would love your thoughts, please comment.x