Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Скандалът с опасни химикали в Перник: Недостатъчен надзор и сериозни рискове за обществото

Скандалът с опасни химикали в Перник: Недостатъчен надзор и сериозни рискове за обществото

Последните събития в Перник разкриха шокираща ситуация около складовете с опасни химикали в града, като породиха сериозни въпроси относно ефективността на институциите за контрол и регулация. В продължение на няколко месеца, тежки киселини и основи бяха оставени без надзор в разбити складове, представлявайки не само сериозна заплаха за околната среда, но и за живота и здравето на местното население.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Недостатъчен надзор и рискове за обществото

Журналистическото разследване от NOVA разкри, че в периода от четири месеца, складовете с опасни химикали в Перник бяха напълно незащитени. Журналистката Мариета Николаева и операторът Йордан Илиев разкриха, че складовете са били оставени с разбити врати, което позволило на непозвани лица да имат достъп до тежките химикали. Тези вещества не само представляват риск за здравето, но и за средата, като потенциално могат да причинят сериозни бедствия, включително химически загуби и замърсяване на почвата и водите.

Неспособност на институциите за регулиране

Особено тревожно е било, че фирмата, която е наемала складовете и имала разрешително за опериране с отпадъци, е била лишена от лиценза си през 2022 година. Въпреки това, опасните материали са останали в складовете без необходимия надзор. Прокуратурата и други регулаторни институции са се оказали неспособни да предприемат бързи и ефективни мерки, за да се предотврати потенциалната катастрофа.

Спорове и проблеми с достъпа до складовете

Инцидентът е бил още по-усложнен от споровете между собствениците на фирмата, наети халета и собствениците на самите складове. Тези спорове са довели до спиране на достъпа на компетентни инженери и бивши служители до местата с опасните материали, което е увеличило риска от ненадзориран достъп и непредвидени инциденти.

Призив за по-строг контрол и регулация

В светлината на тези разкрития, местната общност изразява сериозна загриженост и изисква по-строги мерки за контрол и регулация на складовете с опасни вещества. Според кмета на Перник, Станислав Владимиров, случаят отбелязва ясната необходимост от преразглеждане на сегашната практика и засилване на мерките за сигурност и контрол върху подобни обекти.

Скандалът в Перник разкрива големи слабости в системата за регулиране и контрол на опасни химикали в България. Недостатъчният надзор и неспособността на институциите да реагират бързо и ефективно на заплахите за общественото здраве и околната среда подчертават необходимостта от драстични мерки за подобряване на ситуацията. Местните органи и регулаторни институции трябва да възвърнат доверието на обществото чрез стриктно спазване на регламентите и прозрачност в действията си.

Този скандал ще остане предмет на внимание за дълго време, като ще служи като пример за необходимостта от по-добра защита на околната среда и общественото здраве в страната.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x