Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Скандал в БНТ

Енергийни експерти спретнаха разгорещен спор в ефира на БНТ за това дали трябва да търсим начин за пълна независимост от руския газ или да преговаряме с „Газпром“?

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Газът, който сега получаваме е руски и това показват търговските разчети. От това първо печелят посредниците, а след тях и Путин. Това заяви депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев. Той подчерта, че САЩ е най-големият производителна газ.

Депутатът показа и разчети, според кото страната ни купува отново руски газ, но на по-високи цени.

Големият въпрос е как да гарантираме газовата сигурност на България, а не кой е посредникът, подчерта Таско Ерменков от БСП. Да чакаме газ от Катар е наивно. Те са сключили вече договори с други държави, добави той.

Големият проблем е транспортирането на газа, заяви председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски. По думите му, ако имаш достатъчен капацитет и умни управляващи, трябваше вече да се работи по този проблем.

На пазара на газ в България има 37 търговеца, ако те можеха да внесат по-евтин газ, щяха да го направят. За една година не можаха да построят газовата връзка. До края на годината няма още да е готова, обяви Добрев.

Трябва да търсим възможности за надеждни доставки на газ. Цената на втечнения газ няма как да излезе по-евтино от цената на тръбния газ. Трябва да подновим доставките с „Газпром“, докато не гарантираме доставки от другаде, смята Таско Ерменков.

Хиновски се обърна към него и заяви: „Ерата „Газпром“ приключи. Европа внася 150 млрд кубика газ от Русия. Свободният капацитет в газохранилищата в Европа е 50 млрд. кубика, тоест свободният капацитет на терминалите ще покрие едва 25% от това,

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x