Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > СКАНДАЛ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗАРАДИ ВОЕННАТА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА

СКАНДАЛ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЗАРАДИ ВОЕННАТА ПОМОЩ ЗА УКРАЙНА

От сутринта депутатите не могат да се разберат за това дали днес да бъде разгледан въпросът за военната помощ за Украйна в пленарната зала. От ГЕРБ-СДС и ДБ настояха той да бъде включен в дневния ред за деня. Председателят на НС Никола Минчев обаче отказа под претекст, че липсва доклад на парламентарната външна комисия след вчерашното обсъждане на темата. 

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„Демократична България“ ще обсъди участието си в коалиция, ако НС не гласува за оръжия за Украйна. Това заяви депутатът от ДБ Атанас Славов пред БНР. 

Повод за изказването му стана вчерашното заседание на комисията по външна политика, на което бяха обсъдени предложенията на ГЕРБ-СДС, „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“ за предоставяне на военна помощ на Украйна. Депутатите одобриха само предложението на ПП, в което бе записано предоставяне на техническа помощ, но не и на оръжия. Очаква се и трите предложения да бъдат разгледани в НС скоро.

„Категорично това не е позицията на ДБ. Приетият на външна комисия текст изцяло не отговаря на нашите предложения, на нашите разбирания. Той не може да защити позицията ни като адекватен член на НАТО и ЕС на фона на това, което правят останалите държави членки“, поясни Славов.

На въпрос как ще реагира ДБ, ако в пленарната зала се гласува за помощ за Украйна във вида, в който това бе прието във външната комисия, Атанас Славов подчерта: „Ако вътре няма военно-техническа помощ, за ДБ това ще е най-малкото червен флаг или червена линия. Това ще е ясно предупреждение за много дълбок проблем в коалицията и ДБ ще трябва да обсъди как продължава нататък в този коалиционен формат.“ Славов нарече това „много сериозна разделителна линия, която ще предопредели и бъдещето“ на тяхното участие в коалицията.

Тази позиция беше затвърдена и от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов. „Ще подкрепим само решение, което включва в себе си изрично посочването на военна помощ. Военно-техническа, отбранителна, но със сигурност с тази конкретизация“, заяви Иванов в декларация от парламентарната трибуна.

„Ние отказваме да бъдем част от политика, която смалява България, която прави България малодушна. Няма да приемем поредното натикване под килима на тази тема“, каза Иванов и допълни, че ДБ още във вторник ще поискат свикването на коалиционен съвет и ще поставят тази тема „ребром“.

„Става дума за война, която започна след агресивна, противозаконна агресия от страна на путиновия режим срещу Украйна и тази война е война изобщо за това как ще изглежда международния ред в Европа“, каза Христо Иванов. Според него ситуацията показва какво управление има България. „Дали имаме управление на страха и на снишаването, или управление, което разбира новата епоха, в която се оказахме не по наш избор, а по избор на Путин“, заяви Иванов.

   Източник: СЕГА

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x