Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > След новите промени, зрелостниците ще могат да повишават оценките си от матурите

След новите промени, зрелостниците ще могат да повишават оценките си от матурите

Депутатите гласуваха на първо четене промени, с които се създава възможност на зрелостниците да повишат оценката си от матурата. Вносители на измененията в Закона за предучилищното и училищното образование са Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС и Елисавета Белобрадова от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Законопроектът беше подкрепен със 154 гласа „за“ и 35 – „въздържал се“.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Вълчев уточни, че това е предложение на омбудсмана Диана Ковачева, което двамата народни представители са припознали. То касае оценката от държавните зрелостни изпити, които имат двойствена функция – от една страна с нея се завършва средно образование, а от друга – оценката е вход за висшите училища. Ако един ученик не е доволен от оценката си сега, той няма как да я поправи, отбеляза депутатът. 

Според доклада на парламентарната комисия по образование с предложеното изменение зрелостниците ще получат възможност еднократно и в рамките на една година след полагането на първия ДЗИ да се явят на следващ, насрочен в същото училище. За новата им оценка, ако тя е по-благоприятна, ще се издава удостоверение.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x