Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
20.02.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Служители на ИАРА провериха три язовира и конфискуваха купища бракониерски такъми /Снимки/

Служители на ИАРА провериха три язовира и конфискуваха купища бракониерски такъми /Снимки/

Служители на ИАРА от сектор „Рибарство и контрол“ град Кърджали извършиха рутинна проверка с лодка по вода на язовир „Студен кладенец“.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

По време на проверката до местността на с. Калоянци, от водата бе извадена 1 брой хрилна мрежа, поставена в работно положение от неизвестен нарушител, с дължина 80 м и с размер на окото 8 см.

Мрежата е иззета за унищожаване, а уловената риба от вида: сребриста каракуда – около 7 кг и моруна – около 4 кг, бяха  освободени и върнати обратно във водата.

Същевременно е извършена проверка на езеро Дуранкулак  По време на проверката са установени и извадени от водата поставени в работно положение мрежи с дължина 200 м. Уловената в тях риба от вида щука – 2 бр. и сребриста каракуда – 5 бр., е върната обратно във водата. Уредите са иззети за унищожаване.

В неделя 21.01 е извършена проверка на лица извършващи любителски риболов по начин, който не отговаря на правилата за отговорен риболов. Последните седмици на яз. „Огоста“ се забелязва практика от любители риболовци да поставят въдици в работно положение по брега на водоема, без физически лицето да е на място.

Въдиците се проверяват за един час на ден, която практика е в разрез с нормативната уредба по Закона за рибарство и аквакултури (ЗРА) и правилата за отговорен любителски риболов. На терен са открити и иззети 19 (деветнадесет) броя въдици без физически любител риболовец да присъства на място.

Предприети са действия за откриване на нарушителите. ИАРА апелира за спазване законовите изисквания при извършване на любителски риболов.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x