Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Смях! Уж в демократничните държави нямало политически затворници, а ще съдят старшина от Крумово за опит за военен преврат

Смях! Уж в демократничните държави нямало политически затворници, а ще съдят старшина от Крумово за опит за военен преврат

Военнослужещ от авиобаза Крумово е подготвял въстание на жълтите павета, целящо сваляне на правителството. Мъжът е с ранг старши сержант и е с дългогодишен стаж във военното формирование.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Още в края на миналата година военният започнал да агитира приятели и колеги да извършват преврат, като организират серия протести пред парламента. Облякъл народна носия и заснел видеоклипове в домашни условия, в които призовавал за участие във въоръжени въстания.

Въпросните видеоклипове, където наричал народните представители „поробители”, започнал да разпраща по „вайбър“ на военнослужещи и цивилни.

Агитирал устно и колегите си в авиобазата в Крумово да се включат в преврата.

Първият незаконен протест е трябвало да бъде на 21 януари пред сградата на Народното събрание в София и да бъде мирен. Следващите щели да бъдат въоръжени и да прераснат във всенародно въстание.

Вместо протест обаче миналата седмица, военнослужещият бил задържан за 72 часа с прокурорска заповед. В петък Военен съд – Пловдив го е освободил с мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 3000 лева.

Решението на първа инстанция може да бъде протестирано и обжалвано пред Военно-апелативен съд – София, като се очаква от прокуратурата да поискат постоянното му задържане под стража.

Повдигнатото обвинение срещу него е за проповядване на антидемократична идеология срещу Конституцията и ако бъде признат за виновен може да получи до 3 години затвор или глоба до 5000 лева.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x