Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Снаряди убиха над 20 цивилни на пазар край столицата на Судан

Снаряди убиха над 20 цивилни на пазар край столицата на Судан

Повече от 20 цивилни са загинали снощи, след като снаряди са паднали върху пазар в предградието Омдурман, намиращо се близо до суданската столица Хартум, която е разкъсвана от април насам от война между съперничещи си генерали, предаде Франс прес, цитирана от БТА, като се позова на информация на неправителствената организация Комитет на продемократичните адвокати.

Според прессъобщение на организацията, която документира цивилните жертви и нарушенията на човешките права в конфликта, „по време на интензивната престрелка между воюващите страни снаряди са паднали върху пазар в Омдурман“. „Повече от 20 цивилни бяха убити, а други бяха ранени“, се казва в изявлението.

Ден по-рано най-малко 15 мирни граждани са били убити от „снаряди, паднали върху домовете им“ в Хартум, според медицински източник.

Войната между армията, ръководена от генерал Абдел Фатах ал Бурхан, и паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), ръководени от генерал Мохамед Хамдан Дагло, започна през април. До момента тя е довела до смъртта на повече от 9000 души, според оценка на неправителствената организация Armed Conflict Location & Event Data Project (Acled), която се смята за занижена.

Освен това над 6 милиона души са били разселени и е била разрушена голяма част от инфраструктурата.

Неспособни да спечелят решаващо предимство от началото на войната, двете страни протакат, но никоя от тях не е склонна да направи отстъпки на масата за преговори. Според експерти генералите са избрали да водят война на изтощение с надеждата да получат по-големи отстъпки при преговорите, отбелязва АФП.

Преговори между воюващите страни се проведоха в саудитския град Джеда. Според Рияд те са имали за цел „да улеснят доставката на хуманитарна помощ, да установят прекратяване на огъня и други мерки за изграждане на доверие и да постигнат напредък към окончателно прекратяване на военните действия“.

Предишните опити за посредничество водеха само до кратки примирия, които често бяха нарушавани.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x