Моля, подавайте сигнали на този номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Созопол, перфектната туристическа дестинация за всеки турист /видео и снимки

Созопол си остава привлекателно място за летен туризъм. Градът има богата история и природни дадености, на територията му се намират едни от най-добрите плажове. Туристите остават завладяни от забележителната археология, те могат да се разхождат сред руините на древните крепостни стени, обграждащи стария град. Експозициите на градските музеи са богати на артефакти, показващи значимоста на града в древноста.

Созопол е наследник на гръцката колония Аполония и заедно с Несебър е един от най-старите български градове. От античността до XVII век Созопол е процъфтяващ търговски център. Той е известен като рибарски и винен център и заема важно място в търговията със зърно от Тракия.

В късната античност се развива като важен църковен център с множество средновековни манастири. Посетителите могат да се докоснат до мощите на Св. Йоан Кръстител, открити преди време на остров Св. Иван, събитие прочуло се по целия свят.

Със своето културно-историческо минало, със запазената си архитектура от XVIII – XIX век, своите плажове и ежегодните празници на изкуствата „Аполония“ Созопол привлича днес множество туристи.

Този летен сезон се забелязват доста повече чужденци, освен обичайните туристи от Полша, Румъния, Германия, Англия, има наплив и на азиатски туристи.

Очакванията са сезона да е по-слаб с 10 – 20% в сравнение с миналогодишния и да се върне към нивата от преди Ковид пандемията. Предвид обстоятелствата през миналата година, туристите бяха предимно българи. Сега ситуацията е различна и се наблюдава ръст на чуждите туристи.

В Созопол туристите получават сигурност, достъпна и чиста среда, организация на транспорта и не на последно място хубава храна. Забавленията са безкрайни, от разходка с лодка и подводно гмуркане до посещение на остров и колоритен замък с аквапарк.

Човек от каквото има нужда, може да го открие в Созопол, а всеки турист да намери своето мясо.

Вижте интервюто с кмета на Созопол Тихомир Янакиев, специално за „Днес България“:

Споделете тази новина във фейсбук
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
1 Comment
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

за съжаляване вече не за всеки турист. За семеен човек, който желае да спи през поне една нощ – няма шанс. Благодаря на дискотеки и специално на elvis бар.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x