Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
21.02.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Спасител №1 в Бургас: Има огромен глад за кадри!

Спасител №1 в Бургас: Има огромен глад за кадри!

Васил Алексиев е главен спасител на плаж Крайморие. Той е една от легендите в тази професия в Бургас и Черноморието. Един от най-опитните кадри с голям стаж и професионална реализация.  Той е  главен инструктор в курсовете по водно спасяване.С него разговаряме в навечерието на новия летен сезон.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

  • Г-н Алексиев, какво е положението със спасителите , какво може да се очаква за идващото лято?
  • Има огромен дефицит на кадри. Все по-малко желаещи идват да се обучават. Тези, които придобият правоспособност пък се насочват към басейните. За морски спасители има малко хора, които искат да практикуват. Тази тенденция е от години насам. Става обаче все по-трудно.
  • – Каква е причината да се предпочитат басейните?
  • Там е много по-спокойно. В хотелите пространството е значително по-ограничено, хората като цяло са по-малко и е лесно за практикуване. По плажовете става въпрос за много по-голяма територия, стотици и дори хиляди плажуващи. Атмосферните условия също са важен фактор. В лошо време вниманието трябва да е голямо, концентрацията също. Освен това , много спасители предпочитат да отидат и да работят в чужбина. Заплащането е по-високо, което е определящ фактор. Тук също парите се вдигат ежегодно. Вече се достига до нива от 1500-1700 лева като заплати. И въпреки това, дефицит и трудности с намирането на подходящи хора.
  • Трудни ли са нормативите?
  • Не всеки може да бъде спасител. Трябва да има култура на плуване, дисциплина, отговорност. Нормативът е 110 секунди на 100 метра свободен стил в море. Не е някакъв невъзможен резултат, напълно постижим е, но все пак са нужни комплексни качества.
  • Как може да се реши проблемът?
  • Трябва да се намеси и държавата.Да се стимулира финансово този сектор, в неговите различни сегменти. Да се осигурят допълнителни и комплексни условия. Все пак плажовете са лицето на морския туризъм, и това би следвало да бъде и ангажимент и от страна на държавата. Да стане политика, която да бъде следвана последователно. В същото време да си спасител не е само професия. Това е и призвание. Необходимо е да се провежда постоянен диалог от всички участници в процеса. Комуникация, да се търсят решения. Дано да се случи по-скоро. В противен случай проблемите ще се задълбочават.
Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x