Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > „Спаси Бургас“: Крайно време е народът да свали доверието си от досегашните политически партии

„Спаси Бургас“: Крайно време е народът да свали доверието си от досегашните политически партии

Учредителите на движението „Спаси Бургас“ пред Днес България: Крайно време е народът да свали доверие от всички досегашни партии и политически медии

Новото движение „Спаси Бургас“ е вече факт. То беше сформирано от група политически общественици на Бургас с надеждата да отворят нова страница на промяна в обществото. Но дали ще стане фактор в Бургас, региона и страната зависи изцяло от дейността на учредителите и доверието на хората, което тепърва ще трябва да заслужи.

Като граждани на Бургас сме длъжни да изискваме отговори от учредителите, а те са длъжни да ни дадат такива по много въпроси, касаещи организацията, нейната работа, цели, идеи и бъдещи програми.

Разговаряме с председателя на „Спаси Бургас“ Радослав Петков и един от главните съучредители Иван Кузманов.

Радослав Петков е и председател на движението, на което мнозина бургазлии залагат своето доверие. За Радослав Петков, като политически активна фигура, се знае, че е един от  защитниците на гражданския интерес, противник на продажбите на общинска собственост и неконтролируемите харчове на държавни средства. Докато беше в местния парламент не веднъж е влизал в остри спорове с различни общински съветници точно по тези проблеми.

Иван Кузманов  е средт благодетелите и дарителите на Бургас, който обича да стои сянка. Той е проспериращ бизнесмен, родолюбец и голяма част от приходите му от бизнеса отиват за дарения на училища, строителство на паметници и други обществени каузи в града. В  учредителния съвет са популярни имена, като д-р Продан Проданов, треньорът по плуване Тодор Костов, предприемачът Димитър Бодуров и Йорданска Лазаринова, която е и главен секретар на новосъздадената формация.

Господин Петков, с каква цел и идея създадохте движението „Спаси Бургас“?

Идеята е да сме максимално близко до хората и да извършваме инициативи, които да ни направят разпознаваеми в публичното пространство, като хора на действието, а не на празните приказки. Нашата цел е да привлечем привърженици, които да са качествени хора,  образовани, специалисти, които един ден да използваме максимално практично в полза на обществеността.

С една дума, готвите се да участвате в изборите, така ли да го разбираме?

Вижте, много хора ни задават този въпрос. Ако съберем нужната подкрепа в момента, защото сега тепърва влизаме в ефира, както се казва , се надявам, че хората наистина ще ни припознаят, като техни посредници, ще ни гласуват доверие за да защитаваме техните интереси.

За да привлечете тези специалисти, експерти и образовани лица, какви стъпки  ще предприемете, за да ги убедите и мотивирате, че вие сте правилния избор?

И всъщност от какво трябва да се спасява Бургас?

Бургас трябва да се спасява от безхаберието. Това ще им кажа на първо място. С това ще се обърна към тях. Гражданите на града са лежерни, загрижени за оцеляването си нямат време да обърнат внимание на грозната действителност, която ги заобикаля. Плащаме данъци, но не знаем, къде отиват нашите пари. Градът в който живеем трябва да се развива и да става по- добро място за живеене. Да бъде една благодатна среда за бъдещето развитие на нашите деца.

Защо? Сега не е ли добро място за живеене? Беше определен, като най-доброто място за живеене.

Клишета, фразеологии и популистко афиширане. Спор няма, градът е прекрасен и, ако ние не се интересуваме от тези въпроси, като процеси, които протичат в града ни, той тръгва по една крива на обедняването и Бургас. Защо казвам, че не е точно така, както се афишира, че сме най-добрия град за живеене. Ами простичко е, като четвърти град по население в България, като показатели, икономически не отговаряме на географското положение и възможности в което се намира сега Бургас.

Някои ще кажат, че не е точно така, защото сега в града ни навлизат нови инвестиции. Вземете тази с компанията за бронирани автомобили за армията, детската болница и прочее. Това не са ли инвестиции за града?

За 200 000 град това е нищожно и няма да стигне доникъде.

Добре, какво трябва да се направи според вас за да се привлекат инвестиции, следователно инвеститори в града?

На първо място за да бъдат насочени към нашия град и привлечени тези инвеститори, трябва административната тежест да бъде намалена. Ако днес тръгнеш да строиш, каквото и да е, ти ще загубиш поне две години в разрешителни, одобряване, планове, проекти и в един момент, ако ние не сме конкурентно способни, спрямо друга държава, инвеститора му писва и отива в Румъния. Ето, прост пример. Там в интерес на истината проблема са го решили. Държавата работи в интерес на бизнеса. Докато в България е обратното,  държавата пречи на бизнеса.

Налагат се санкции, следят го, данъчната тежест е огромна и в един момент много бизнеси или фалират, или се преместват в друга държава. Примерите са много. Точно с тази цел създаваме сдружението „Спаси Бургас“ за да мобилизираме хората на града . Това е основната идея и цел. Хората, които не гласуват , хората, които са отчаяни от досегашната ситуация. Вие виждате в момента, че правителство няма как да бъде съставено в тази конфигурация от политически партии, защото те са всички до една под един и същ знаменател. Няма как да се направи разлика. Преди избори всички казват, че знаят, какво трябва да се направи, знаят, експерти са, а накрая тотал щета.

Смятате  ли, че идеята ще успее, защото уморения избирател предпочита да заложи на старото, познатото -несигурно, отколкото на новото -несигурно?

Ние ще дадем всичко от себе си да убедим нашите съграждани, че трябва да избират нещо ново, сдружение, което изцяло да работи в полза на граждани на Бургас, а и не само. Вярвам, че те за 33 години са проумели, че избирайки сегашното статукво, партиите не им предлагат нищо ново. Преди избори им се говорят многообещаващи лакърдии и ала-бализми, експерти разказват, как ще променят нещата и всичко ще бъде нормално, ще се борят за по-добри доходи и за увеличаване на стандарта на живот, а след изборите -старата песен на нов глас.

Това не води до никакво развитие. Вярвам, че хората ще ни припознаят, като защитници на техните интереси, а ние ще се борим за тяхното доверие. Надявам се, че ще успеем.

Господин Кузманов, какво е вашето мнение по темата? Като един от благодетелите на Бургас, чрез движението „Спаси Бургас“ ще продължите ли делото си да дарявате отново за паметници, училища и други обществени каузи? Вярвате ли, че с тази си дейност, която вършите, хората ще ви се отплатят с доверие?

Не го правя за отплата или гласуване на доверие. Просто имам вътрешна потребност да върша това. Това, дали ще продължа зависи от положението на бизнеса ми. Тази година не съм продал зърното, цените паднаха, много фактори са. Водя едно предаване в което също се охарчвам много средства, сдружението и то поглъща ресурс. Но, да ще продължавам, но не с тази сила, която беше преди. Направих и години, средствата намаляват, а всичко се прави с пари. Няма да се спра, ако това ме питате. Искам да се знае, че не го правя заради това, че ще ми гласува някой доверие или не, ще ми оценят ли жеста и т.н. Правя го, защото трябва. Не го правя на определени хора, а на обществено полезни каузи.

Дайте пример?

Веднага! Пресен пример от вчера в община Камено. Цяло Камено се събра по повод 2 юни за да поднесе цветя пред паметника на Христо Ботев. Толкова години, докато аз не станах общински съветник, никой не се беше сетил, че в общината няма паметник пред който да поднесеш едно цвете. Не че аз съм ги построил тези паметници, само в Трояново построих монумент с мои средства, но все пак съм настоявал, при това цяла година още през времето, когато ми беше мандата и сега хората имат, къде да се преклонят. Две плочи на Ботев и паметник, похвално е. Не търся благодарност. Даже има хора, които не знаят, че по моя инициатива се построяват някои неща. Едва ли някой ще се сети да попита, защо трябваше Иван Кузманов да влезе в общинския съвет и да настоява да се изгради нещо нужно. Не го правя за благодарност, защото виждам, че такава няма и не трябва да се търси. Ще продължавам да дарявам. Повечето неща, които съм направил не се знаят от хората и утре някои ще кажат, че не е вярно, но това си е техен проблем. Не съм единствения, който е дарявал, но инициативата е почвала от мен и това ме удовлетворява.

Какъв е вашият кратък анализ на сегашната политическа ситуация в България? Не е ли крайно време хората  да свалят изцяло доверието си в досегашните партии и да заложат на нещо наистина ново?

Ще бъда директен, като се надявам да не засегна някой. Истината няма две страни. Не само от сегашните партии, но и от медиите, които толкова години ги лъгаха. Вие знаете по-добре от мен, че медиите са огромна сила. Хората избират тези, които медиите им посочат и представят. Те няма как да знаят, кой е Бойко Борисов, Симеон Кобурготски, Жан Виденов, Андрей Луканов, Иван Костов, Петър Младенов. Показва се един случайник в определена светлина по медиите и хората гласуват. Крайно време е народа да спре да вярва на тези мошеници, които 33 години ги лъгаха. 33 години долни лъжи, че Луканов ще ни оправи, Петър Младенов, Иван Костов, Филип Димитров, Царя, Бойко, Първанов преди него, Станишевци и компания и кои ли не, които се изредиха да ни „оправят“. Е, „оправиха“ ни! Народа тия лица ги познава от медиите. Крайно време е този народ да разбере, че е манипулиран. Лъжата се формира в много медии, чрез социолози, политически анализатори. Не казвам за всички медии, защото има много, които са критични и си вършат работата перфектно.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
1 Comment
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Време е да възложим надежда на нещо ново. Що пък не аз ще гласувам за тия двамата

1
0
Would love your thoughts, please comment.x