Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Спират руския газ и за Финландия

Спират руския газ и за Финландия

Финландското правителство се готви да прекрати доставките на природен газ от Русия още през месец май. Това съобщава изданието Helsingin Sanomat.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Финландското ръководство вече недвусмислено заяви, че няма да плаща за доставките в рубли. „Газпром“ поиска от финландската държавна газова компания Gasum да реши дали ще плаща в рубли или не до 20 май.

Възможно е на 21 май доставката на руски газ за Финландия да бъде спряна. Според официални оценки съществуващата газова инфраструктура на Финландия, тоест естонският газопровод и терминалите за втечнен природен газ, няма да са достатъчни, за да заменят руския газ.

Газът играе много по-малка роля в енергийния микс на Финландия, отколкото в страните от Централна и Южна Европа. Миналата година газът представляваше едва около 5% от общото потребление на енергия.

Проблеми се очакват за индустрията, където газът се използва не като източник на енергия, а като суровина за технологични процеси. Две трети от газа във Финландия се използва от промишлеността. Най-големите потребители са компании от химическата и дървопреработвателната промишлености.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x