Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Среща в Бургаския университет „Асен Златаров“поставя основите на бъдещи колаборации в сферата на космическите технологии (снимки)

Среща в Бургаския университет „Асен Златаров“поставя основите на бъдещи колаборации в сферата на космическите технологии (снимки)

Проф. д-р Христо Бозов, ректор на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, се срещна с г-жа Олга Гершензон, собственик на фирма „Екипажа на планетата Земя“ ЕООД. Срещата бе съпроводена от д-р Веселин Василев от Клъстер АЕРО – космически технологии, изследвания и приложения (CASTRA) и проф. Сотир Сотиров, ръководител на лабораторията по интелигентни системи към университета.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Локализация на космически технологии в Бургас

Г-жа Гершензон изрази намерение да локализира дейността на своята фирма в Бургас, с цел установяване на бъдеща колаборация между бизнес и научната среда. Тя сподели своя над 30-годишен опит в проучвания за космически разработки, акцентирайки върху преобразуването на информацията в изображения. Фирмата й е специализирана в предоставянето на съоръжения за трансфер на информация, но според нея, обучението на кадри е ключово за успешната реализация.

Нови образователни програми

Проф. Бозов обсъди възможността за създаване на специалност, свързана със сателитни изображения и изкуствен интелект. Д-р Веселин Василев от CASTRA предложи три основни възможности: следдипломна квалификация, магистърска програма с работно заглавие „Сателитни изображения и изкуствен интелект“ и лятна академия за деца.

Високотехнологични демонстрации

Преди официалната част, проф. Сотиров и проф. Станислав Симеонов представиха лабораторията по интелигентни системи, оборудвана с най-висок клас техника, включително и суперкомпютъра на Югоизточна България с 64 хил. ядра. Те демонстрираха възможностите на оборудването и поясниха за оптичната свързаност с университетската мрежа, осигуряваща пропускателна способност 10G.

Всички участници в срещата се обединиха около идеята за осигуряване на реална обучителна среда за студенти и ученици в сферата на сателитните технологии и изкуствения интелект. Обсъдиха се и възможности за съвместно участие в програми за финансиране, което поставя стабилни основи за бъдещото развитие на иновациите в региона.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x