Моля, подавайте сигнали на този номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Стара Планина предлага живописни гледки със свойте красиви водопади

Ако искате да се насладите на живописни природни красоти и да избягате от стреса на ежедневието, посетете някой от многобройните водопади в България. Ето кои са топ 10 в Стара планина:

1. Райското пръскало

Най-високият постоянно течащ водопад (124,5 м) на Балканския полуостров е безспорно един от най-красивите. Намира се в Централна Стара планина, в подножието на връх Ботев. Извира от вечен снежник и водите му падат по отвесните склонове на Джендема. Най-красив е през май и юни, когато е най-пълноводен.

2. Врачанска скакля

Това е най-високият непостоянен водопад в България, разположен сред живописния Врачански Балкан. Вижда се и от самия град Враца. Бурната, кристална и шумяща вода се спуска от цели 141 м. За съжаление водопада е на малка рекичка и не е постоянен през цялата година. Най-красив е в периоди след обилни дъждове.  

3. Тетевенски водопади

Разположени са в област Ловеч, на 3 км от Тетевен. Те са два на брой – Скока и Пръскалото. Скока е висок само 15 м, но е по-пълноводен и водите му са буйни през цялата година. Пръскалото се излива на височина над 50 м, но в определени периоди от годината пресъхва напълно. Макар водопадите да се намират навътре в планината, не са толкова труднодостъпни. Край тях минава пътят, който свързва Тетевен и Козница, затова има неподдържана инфраструктура.

4. Сувчарско пръскало

Един от най-живописните водопади с директен пад над водата е разположен в Средна Стара планина, край с.Христо Даново, на около 20 км от Карлово. Висок е 54 м. Поради специфичното разположение на скалите, водата пада от върха, като “лети” във въздуха, почти не се опира в отвесните склонове и се разбива с грохот в малко езеро в подножието на скалите. 

5. Бабско пръскало

Намира се в Централна Стара планина, почти на средата на пътя между Априлци и Калофер. За да стигнете до водопада, трябва да навлезете доста навътре в планината. Водопадът е на около 1400 м надморска височина. Бабското пръскало може да се види от по-далечно разстояние как излива водата си в урвата. Към него се открива великолепна гледка от многобройни места в района.

6. Водопад “Червената скала”

Намира се в труднодостъпен каньон на южния склон на Средна Стара планина, близо до с.Кърнаре. Водопадът е известен още под името Джафардере, което идва от името на река Джафардере и самия каньон. Реката събира водите на няколко потока, които извират от южния склон на планината, минава през с. Кърнаре и се влива в р. Струма. Водопадът е висок 45 м и е пълноводен само след топенето на снеговете. 

7. Хайдушки водопади

Един от най-ниските (само 2-3 м), но невероятно живописни са Хайдушките водопади, разположени в красивата долина на Голяма река, на 9 км от гр. Берковица, където се събират водите на реките Ценкова, Сливашка и Средна бара. Приказна е красотата на мястото край водопадите. На зеления фон рязко се открояват тъмните скали, покрити със сребристи лишеи и сладка папрат.

8. Водопад Боров камък

“Боров камък” е една от първите екопътеки в България и една от най-красивите. По пътя ще преминете през дървени мостчета и стъпала и накрая ви очаква приказна гледка – водопад “Боров камък”, чиято височина е 63 м. Пътеката започва от с.Згориград, разположено на около 6 км от Враца. Допълнително удоволствие е, че може да минете зад падащите води, тъй като пътеката минава плътно под скалите и достига метален парапет.

9. Бовска Скакля

Наричат го “Перлата на Искърското дефиле”. Намира се близо до село Бов, община Своге, на 40 км от София. Образуван е от 3 последователни водни скока, от които най-големият е на 85 м. Водопадът е част от Вазовата екопътека, която е приятна и лека с многобройни места за отдих, от които се откриват живописни гледки към Искърското дефиле.

10. Варовитец

Един от най-красивите водопади в Стара планина се намира над Етрополе. Уникален е с травертиновата каскада с различни варовикови образувания, от които водата тече на различни струи и нива. Образуван е от малка река, която тече край манастир “Св.Троица”. Скокът му е около 15 м, а буйната и дива вода се спуска на няколко тераси в коритото на р. Малки Искър.  Източник: actualno

Споделете тази новина във фейсбук
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x