Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Старо свлачище е на път да изяде крайбрежната алея в Ахтопол, жителите обвиняват местната власт в безхаберие

Старо свлачище е на път да изяде крайбрежната алея в Ахтопол, жителите обвиняват местната власт в безхаберие

Старо свлачище в Ахтопол, което е проблем от години, след обилните дъждове, заплашва да откъсне крайбрежната алея, която е на метри от къщите на хората.

В старата част на Ахтопол минава крайбрежната алея на града. Преди повече от 3 години се е образувало свлачище и жителите на морския град са застрашени от проблема. 

Те се обърнаха към БНТ, тъй като през последните години не са получили съдействие от местната власт, както и от Областната администрация. Подавали са сигнали и към МРРБ, но досега свлачището не е обезопасено. Казват, че с всеки изминал ден, къщите им са все по-близо до морето.

Притесняват се, че особено през летния туристически сезон по крайбрежната алея минават стотици хора. 

„Проблемът не е от вчера – от години се случва това нещо. Подадохме сигнал още през 2000 г. към министерството и община Царево, след което обаче нямаше никакъв резултат. Нищо не се направи.  Преди седмица подадохме отново сигнал, тъй като вследствие на наводненията, обстановката се усложни, има много голям наклон, опасно е, минават детски хора през лятото оттук. Това все пак е крайбрежната алея. Опасяваме се, че в някакъв момент може да има жертви“, каза Огняна Илиева.

„Напротив, извикали сме експерти от „Геозащита“ – Варна, които са излезли със своето решение. Но смятам, че това решение към днешна дата не е актуално и със сигурност ще предизвикаме поредната проверка, чрез която да се установи по какъв начин да бъдат решени тези проблеми на местните хора.  Виждате, че в близост е градската част, на места имаме не повече от метър разстояние от самия бряг. Така, че за мен това е жизнено важно“, обясни Станислав Димитров, кмет на Ахтопол.

Според местните хора, свлачището няма да бъде обезопасено скоро, защото Ахтопол не е бил включен в Плана за възстановяване и устойчивост след опустошителното наводнение миналата седмица. Смятат, че от местната управа първо ще подпомогнат най-пострадалите райони и след това ще бъде обезопасено свлачище то. 

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
1 Comment
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Видимо от снимката, в никакъв случай не се касае за свлачище, а за обикновена морска ерозия и абразия, в резултат на прибой! И е добре да се вземат спешни мерки, съгласувани с Геозащита Варна! Ангажимент на Държавата е подобна дейност!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x