Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Стартира акция „Зима“ – ще се проверява дали автомобилите са готови за зимни условия /видео/

Стартира акция „Зима“ – ще се проверява дали автомобилите са готови за зимни условия /видео/

Стартира акция „Зима“, тя ще продължи от днес, до 14.12.2023 г. на територията на цялата страна. Акцията  ще се състои от три кампании.

Първата кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ от 15 до 24 ноември е насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и други. Акцентът е извършване на проверка на светлините за тяхната изправност в съответствие с нормативните изисквания при регистрация и пререгистрация на ППС. Планирани са съвместни с органите на местната власт проверки за наличието на регистрация, както и за изправността на светлоотразителната сигнализация на ППС с животинска тяга и на малогабаритната селскостопанска техника.

Втората кампания „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“ ще се проведе в периода от 25 ноември до 04 декември. Тя е насочена към превенция над поведението на пешеходците, пътниците и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците.

Третата кампания „Безопасно шофиране през зимата“ ще се проведе от 5 до 14 декември 2023 г. Пътните полицаи ще насочат контрола над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи. По време на акцията ще се провеждат специализирани полицейски операции по трите направления, като независимо от обявените теми на кампаниите при установяване по време на акцията на нарушения на ЗДвП и на други нормативни актове спрямо нарушителите ще се взема отношение.

От „Днес България“ потърсихме за коментар началникът на сектор „Пътна полиция“ – Бургас гл. инспектор Пламен Николов.

Относно тиражираните в медийното пространство информации за задължителна смяна на автомобилните гуми със зимни, гл. инсп. Николов направи пояснение. „Съгласно Закона за движение по пътищата автомобилите от 15 ноември до 1 март трябва да бъдат с монтирани гуми, които са предназначени за зимни условия или със гуми, чиято дълбочина на протектора да е равна, или не по-малко от 4 мм“.

Към момента няма действащ закон, който да задължава шофьорите да карат със зимни гуми през този период. Друг е въпросът как реагират летните гуми при температури под 10 градуса? Зимните гуми се произвеждат от по-меки смеси, имат различна шарка на протекторите и повече на брой ламели от летните. Така прилепват плътно към заснежения, заледен или кишав път с много по-голяма контактна площ с него. Това от своя страна гарантира по-добра устойчивост и по-къс спирачен път, сравнено с летните гуми.

Глобите са в три категории, в зависимост от нарушенията. Ако неизправността е незначителна санкцията е 50 лв. В тази категория влизат нарушеният от типа износени гуми и непочистен номер. Ако повредата носи значителен риск, глобата е 200 лв., като в тази графа са изгорели крушки на фаровете, например. При опасните неизправности глобата стига 500 лв.

Акцията се провежда вече 29 години по инициатива на Съюза на българските автомобилисти в партньорство с МВР-Главна дирекция „Национална полиция“, отдел „Пътна полиция“ и Българския Червен кръст, Агенция „Пътна инфраструктура“ и други институции.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x