Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
21.02.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Стартира нова рубрика в Днес България

Стартира нова рубрика в Днес България

Кажи ми какво ядеш, за да ти кажа какъв си” – тази прочута мисъл е на Жан Антелм Брия – Саварен, поставил основите на Гастрономията с написването на книгата „Физиология на вкуса“.
И още нещо от същата книга: „Съдбата на нациите зависи от начина, по който се хранят.”
Но не трябва да забравяме най-важното, казано от Саварен много добре: „Животните плюскат, човекът яде, само образованият обаче се храни…”
Книгата е издадена във Франция през 1825 година и с постулатите и растат 8-мо и 9-то поколение французи. През 40-те и 50-те години на 19 век е издадена на английски, немски и испански език. На руски е преведена през немското издание в 1867 година. Официално понятието Гастрономия там е въведено в 1894 година, когато излиза Тълковният речник на Чудинов.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Тоест – в Европа расте 5 – 7 поколение, получаващо знания в областта на гастрономията. Общоприето е под Гастрономия да се разбира Изкуството при избора, приготвянето и консумацията на изискана храна, доставящо удоволствие.
Книгата не е превеждана никога на български език, а в огромното болшинство тълковни речници срещу Гастрономия е записано … готварско изкуство. Ако у нас все пак има известен брой Гастрономи, със сигурност те са овладели основите на това изкуство извън страната.
Имайки предвид всичко това, екипът на сайта dnesbulgaria.com приема предизвикателството с настоящата рубрика „Десет гастрономически минути с Мая“ да направи необходимото за повишаване на гастрономическата култура на читателите си.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
1 Comment
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Една изключително актуална и навременна рубрика, която със сигурност ще се чете с интерес от нормалните хора!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x