Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Старт на летния туристически сезон 2024 по Южното Черноморие – още тази неделя!

Старт на летния туристически сезон 2024 по Южното Черноморие – още тази неделя!

Още тази неделя стартира летният туристически сезон 2024, съобщи Нова телевизия. Това заяви Деляна Цонева, председател на Регионалната туристическа камара – Бургас по Нова телевизия.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Хотелиерите по Южното Черноморие очакват ръст на туристите на база ранни записвания. Те се надяват тазгодишния летен туристически сезон да бъде без катаклизми. Ранните записвания бележат ръст от 15-20%.

Туристите, които ще пристигнат са предимно от Чехия, Полша, Великобритания. Очаква се за Великден да дойдат гости най-вече от Румъния, както и от вътрешността на страната.

В същото време не се очаква увеличение на цените за чадър и шезлонг на плажа, обясни председателят на бранша.

„Надяваме се да няма повишение на цените. На този етап поскъпването е между 5-10%. Тази година то е на база на увеличението на минималната работна заплата (МРЗ) и инфлационния процент”, каза Цонева.

Като трудности Цонева очерта липсата на персонал. Този проблем е повсеместен, не е само в България, уточни тя. За да се справят, фирмите наемат персонал от трети страни – Турция, Тайланд, Непал.

„Това са нискоквалифицирани служители, те работят предимно като камериери, помощник готвачи. Имаше увеличение на заплатите. Разчитаме на добро сътрудничество на университети, професионални гимназии и колежи”, допълни Цонева.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x