Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Статистиката от преброяването в Албания ядоса Северна Македония

Статистиката от преброяването в Албания ядоса Северна Македония

Генералният директор на албанския статистически институт ИНСТАТ Елса Дули съобщи , че населението на Албания наброява над 2,4 милиона жители, предаде албанската агенция АТА.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

На пресконференция днес Дули съобщи какви са данните от преброяването на населението в Албания през 2023 г. Тя посочи, че Албания има 2 402 113 жители, което представлява 755 950 семейства със средно 3,2 членове и 1 082 529 жилища, съобщава БТА.

Преброяването направено през 2023 г., е първото, след като през 2017 г. албанската държава официално призна българите за национално малцинство, което се следи с особен интерес.

Статистиката сочи, че като българи са се определили 7057 граждани на Албания. Българското малцинство е сред най-големите. Като гърци са се определили 23 хиляди, египтяни – 12 хиляди, роми – 9813.

С извършеното преброяването в Албания, обаче се предизвикаха гневни реакции в Северна Македония. Медиите в страната информират, че партията в Албания „Македонският алианс за европейска интеграция“ не признава резултатите от преброяването, което се проведе през 2023 г.

Причината за реакцията на председателя на партията в Корча Васил Стерьовски е намалелият брой на вписалите се в преброяването в Албания в графата „македонци” – 2281, при 5512 от преброяването през 2011 година, пише БТА.

„Дружество Преспа“, организация за защита на правата на македонците в Албания, призова „Европейският съюз да вземе мерки срещу Република България, която върши манипулации с македонците в балканските държави и им дава български паспорти, за да емигрират в Западна Европа заради сиромашия в Албания“.

„В Албания няма етнически българи, направена е груба фалшификация на преброяването“, допълва организацията, цитирана от македонския портал 360 градуса.

Електронното издание на македонския вестник „Илинден“ публикува заглавие „Сред измислените българи повечето са албанци“. „Българската пропаганда успя“, гърми македонският информационен сайт „Вечер“.

Друг нюанс от преброяването допълнително „вдигна градусите“ в югозападната ни съседка. В преброяването на статистическия институт ИНСТАТ македонците са вписани като „северномакедонци“.

Министерството на външните работи на Република Северна Македония отбелязва със сериозна загриженост публикуваните предварителни резултати от преброяването, проведено в Република Албания през 2023 г.

МВнР в Северна Македония излезе с изявление по темата : „Техническите нередности по пътя на неговото реализиране, които постоянно се изтъкваха от македонските асоциации в Република Албания в навечерието на преброяването, но и по време на неговото провеждане, доведоха до публикуването на предварителни данни, които, за съжаление, не отразяват адекватно реалния брой на етническите македонци в страната”.

„Освен това министерството изразява недоволство и остро реагира на използването на термина „северномакедонци“ и използването на името на държава като заместител на етнос“, посочват от МВнР на Северна Македония.

В тази връзка Министерството на външните работи на РСМ е привикало посланика си „за спешни консултации, насочени към изясняване на недостатъците и несъответствията в този процес, разглеждане на възможностите за подходящо коригиране на пропуските и намиране на най-адекватните пътища за по-нататъшни съвместни действия и подобряване на двустранните отношения с Република Албания“.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x