Информационен сайт „Днес България” търси да назначи журналист на постоянен трудов договор. Изисквания: висока езикова култура, добра компютърна грамотност, добра комуникативност, умения за работа в екип, амбициозност, отдаденост, лоялност, коректност. Документи изпращайте на имейл: dnesbulgaria@gmail.com
Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Стефан Петров: Най-голямото ми удовлетворение като служител на ИАРА е да си върша качествено работата (ВИДЕО)

Стефан Петров: Най-голямото ми удовлетворение като служител на ИАРА е да си върша качествено работата (ВИДЕО)

Най-голямото удовлетворение за мен е да си върша качествено работата и когато с колегите ми успеем да спасим живота на риби, птици и други животни, пострадали от бракониери. Това заяви в интервю за „Днес България“ Стефан Петров, който е инспектор в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА). Само за последните 20-тина дни той и колегата му измъкнаха от лапите на смъртта: пеликан, два корморана и 25-килограмов сом, пълен с хайвер. Кадри от спасителните акции може да видите във видеото на „Днес България“.

„Спасяваме много риба, връщаме я обратно във водата. От време на време се случва да има големи екземпляри – т.нар. трофейна риба. Понякога намираме птица, която се е закачила и успяваме навреме да я освободим, в противен случай ще се удави. Напълно възможно е и бракониерите да я убият и да я сложат в тенджерата. Така че удовлетворението идва когато си вършим качествено работата и успеем да спасим живота на риби, птици и т.н.“, коментира Стефан Петров.

Пред наш репортер бургазлията разказа подробности за последните акции, които придобиха медийна популярност, както и различните способи, използвани от бракониерите.

„Има различни видове бракониери – с въдица, защото този, който няма билет за любителски риболов и хване риба с въдица, пак се води бракониер. В случая говорим за бракониери, които извършват стопански риболов с мрежи в сладководните водоеми като язовир Мандра и езеро Вая. Това е напълно забранено през цялата година. Те пускат мрежи с лодки, които нанасят сериозни поражения върху флората и фауната. В по-редки случаи бракониерите използват и ток. Отиват на по-плитко място с акумулатор, пускат жиците във водата, рибата се зашеметява и изплува на повърхността. Обират каквото могат и се прибират. Това е изключително нехуманно, рядко се случва, но и това го има“, подчерта инспекторът на ИАРА.

Той признава, че той и колегите му нерядко са обект на агресия и дори физическо насилие от страна на нарушителите.

„Случва се да се стигне до агресия и физически сблъсък с бракониерите. Наскоро, преди 1-2 месеца пак имаше посегателство над служител на ИАРА от страна на бракониери. Повреждали са имущество, чупили са прозорци на коли, пукали са гуми, физически са посягали на служители на ИАРА, но другите институции, които имат отношение към казуса – МВР, прокуратура, съд винаги са реагирали адекватно и бракониерите си получават заслуженото по закон. Недопустимо е когато един държавен служител си върши съвестно работата, някой нарушител така да агресира спрямо него, да му посяга и да търси физическа саморазправа. Всеки, който си го позволи, трябва да знае, че цялата държавна машина ще се обърне срещу него и той ще си понесе всички санкции, предвидени в закона“, категоричен е Петров.

Вижте цялото интервю!

Кадри от спасителните акции: ИАРА

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x