Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Стефан Янев-бързането с РСМ крие рискове и последствия за България

Стефан Янев-бързането с РСМ крие рискове и последствия за България

“Правителствената коалиция се управлява през мобилните телефони”.
Това каза пред БНР служебният премиер в периода май-декември 2021 г. Стефан Янев, бивш министър на отбраната в кабинета на Кирил

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Според бившия служебен премиер изгонването на посланичката на Русия у нас Елеонора Митрофанова е крайна мярка:

“Никой посланик няма право да се меси във вътрешните работи на една държава. Въпросът е на преценка дали с изказвания и с действия посланикът се намесва във вътрешните работи, или това е емоционална оценка на някого. В случая говорим за една

Той прогнозира, че след евентуално изгонване на руската посланичка двустранните отношения между България и Русия значително ще се влошат.

“При вземането на решение за военна помощ за Украйна от българския парламент е важно се калкулират какви са възможните ефекти след това, преди всичко в икономически план”, смята Стефан Янев и категорично заяви, че с предоставянето на военна помощ България става част от конфликта:

“Рисковете са непреки от военна гледна точка, но преки – от гледна точка на икономическите последици”. 

Според него България има нужда от още изтребители, но сега и веднага.

“Необходимо е да се мисли сега и веднага за нови самолети, които не е задължително да бъдат Ф-16, защото ни трябва междинно решение”.

По думите на Янев с приемането на Плана за възстановяване се дава зелена светлина да се харчат парите, предвидени в него:

“Дали ще потекат реки от мед и масло – това не е точният въпрос, защото това финансиране далеч не е гарантирано на базата на представения проект, както е в момента”

Стефан Янев обяви, че споделя съмненията, възникнали с компанията “Джемкорп”, която предлага “проекта с т.нар. батериен парк”. По думите му има и допълнителна информация, която потвърждава споменатите факти, пораждащи съмнения:

“Ако се потвърдят официално, най-вероятно ще бъде спряно финансирането от ЕК за този проект“, прогнозира той. 

Позицията на премиера Кирил Петков за РСМ показва непознаване на проблема – непознаване на историческата част и неразбиране на перспективата, която стои оттук нататък. Бързането е под външно въздействие, което не е в националния ни интерес”, коментира бившият служебен премиер.

Исканата оставка на шефа на НСО Янев определи като свръхконцентрация на власт в ръцете на министър-председателя Петков.

С Мая Манолова няма да сме партньори, а конкуренти“, заяви Янев, като уточни, че усилено се занимава с партийно строителство, но все още не желае да разкрива имена на хора, които ще бъдат част от политическия проект, който подготвя. 

   Източник: БНР

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x