Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Страни от ЕС, включително България, продавали оръжия на Русия

Страни от ЕС, включително България, продавали оръжия на Русия

Най-малко 10 държави от ЕС, включително и България, са доставили военна техника на Русия, заобикаляйки ембаргото, наложено след анексията на Крим през 2014 г., пише британският The Telegraph, като се позовава на документи на Европейската комисия. Общата им стойност е за около 350 милиона евро.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

78% от сделките са на германски и френски компании. Германските компании са се възползвали от вратичка в оръжейното ембарго на ЕС срещу Русия, като продадоха на Москва оборудване с „двойна употреба“ на стойност 121 млн евро, включително артилерия и бронирани превозни средства, според данни на ЕС. Установено е също, че Франция е отговорна за доставката на стоки на стойност 152 милиона евро до Русия по 76 лиценза за износ. Париж позволи на износителите да изпълняват договори, подписани преди 2014 г., използвайки задкулисни схеми, заобикаляйки ембаргото на ЕС. Заедно с бомби, ракети и торпеда, френските фирми да изпратили още термовизионни камери за повече от 1000 руски танка, както и системи за бойни самолети и бойни хеликоптери.

Подобно на Германия и Франция, Италия е изпратила оръжия на стойност 22,5 млн евро в Москва след налагането на ембаргото на ЕС. Великобритания е извършила минимални продажби за не повече от 2,4 млн евро. Австрия, България и Чехия са сключили сделки за 49,3 милиона евро между 2015 и 2022 г.

Според Европейската комисия страните от ЕС са продали оръжия и боеприпаси на Русия в размер на 39 милиона евро само през 2021 г. Вратичката за заобикаляне на ембаргото обаче беше затворена чак на 8 април, след началото на войната в Украйна.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x