Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
20.02.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Водещи новини > Страх тресе кочините! Балтийските държави ще изграждат отбранителни валове по границите си с Русия

Страх тресе кочините! Балтийските държави ще изграждат отбранителни валове по границите си с Русия

Естония, Латвия и Литва постигнаха споразумение за създаване на „отбранителна линия“ на границата с Русия. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Естония, цитирано от естонския вестник Postmees.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„Балтийските страни се съгласиха да създадат балтийска отбранителна линия по източната граница. Наложително е времето да се използва разумно, за да се подобри готовността за отбрана“, заяви ведомството на своята страница в X (бивш Twitter).

Министерството на отбраната на Естония уточни, че споразумението за създаването на тази отбранителна линия е подписано в петък в Рига от ръководителите на отбранителните ведомства на трите републики. Целта на създаването на „отбранителна зона, състояща се от различни защитни структури“ ще бъде „да сдържа и, ако е необходимо, да защитава срещу военна заплаха“.

„Русия е и ще остане най-голямата заплаха за сигурността на Естония. Войната в Украйна намали настъпателната мощ на Русия, но според различни оценки тя е готова да я възстанови в рамките на две-три години. Трябва да сме подготвени и да направим цената на атаката срещу Естония за Русия възможно най-висока“, цитира изданието съветника на вицеканцлера на Министерството на отбраната Кайдо Тиитус.

На свой ред естонският вестник Postimees съобщи, че естонските власти ще построят около 600 бункера на източната граница за защита срещу предполагаема възможна заплаха от Руската федерация. Те са необходими, за да се защити територията на Естония, ако е необходимо, отбелязва изданието, позовавайки се на съветника на заместник-канцлера на Министерството на отбраната Кайдо Тиитус.

„Русия е и ще остане най-голямата заплаха за сигурността на Естония“, каза той.

Точният брой бункери, които ще бъдат построени, ще бъде определен по време на работата, отбелязва изданието. Решението за местоположението им ще бъде взето до края на тази година, а монтажът на конструкциите ще започне през първата половина на 2025 г., допълват от Postimees.

Председателят на военния комитет на НАТО, нидерландският адмирал Роб Бауер, каза, че Алиансът не трябва да приема за даденост, че ще продължи да живее в мир и трябва да се подготви за война с Русия, съобщи Daily Telegraph.

„Трябва да осъзнаем, че да живеем в състояние на мир не е нещо, което трябва да се приема за даденост. И затова се готвим за конфликт с Русия. Но дебатът е много по-широк. Това е индустриалната база, но и хората, които трябва да разберат, че играят определена роля“, цитира Бауер кореспондентът на Telegraph.

Министърът на гражданската отбрана на Швеция Карл-Оскар Болин каза на конференция по отбраната, че „може да има война в Швеция“.

След това посланието му беше подкрепено от главнокомандващия генерал Микаел Байдън, който каза, че всички шведи трябва да се подготвят психически за тази възможност.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x