Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Създават дигитален двойник на монумента „Бузлуджа“ по международен проект

Създават дигитален двойник на монумента „Бузлуджа“ по международен проект

Фондация „Проект Бузлуджа“ стартира нов международен проект, по който ще бъде създаден дигитален двойник на монумент Бузлуджа, както и прототип на първата експозиция. За тази цел фондацията ще проведе кампании за събиране на спомени в задълбочени интервюта, социологически фокус групи с експерти и редица исторически, изкуствоведски и културно-антроположки изследвания. Чрез Бузлуджа, като основен пример, ще бъде разработена методология за проучване и представяне на противоречиви обекти на културното наследство в Европа.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Името на проекта е „Разработване на включващ процес за комуникация на дисонантно наследство“ и ще продължи две години. Той беше избран, заедно с други 33 проекта, от общо 279 кандидатствали. Програмата е „Граждани, равенство, права и ценности“ (CERV) на ЕС и има за цел да защитава и насърчава демократичните и европейски ценности.

Паралелно с основния пример – Бузлуджа, ще се работи и по два други обекта. Единият – са мозайките във бившия Колеж по аеронавтика във Форли – впечатляващо произведение на изкуството, създадено с пропагандни цели. А другият – е затворът „Модело“ в Барселона, който е служел основно за политически затворници и ще бъде преизползван с нови функции.

Проектът стартира със събитие в Италия миналата седмица. В редица посещения, работилници и лекции, партньорите по проекта се запознаха с примерите, добрите практики и предизвикателствата за противоречивото наследство от периода на фашизма в Италия.

Основен партньор по проекта е най-старият университет в света – Университета в Болоня и неговия Факултет по архитектура. Другият основен партньор е Европейската обсерватория на паметта „EUROM“ към Университета в Барселона. В проекта се включва и „ATRIUM“ – асоциация и културен маршрут на Съвета на ЕС, който работи с архитектурата от тоталитарните режими на 20 век в Европа. Четвъртият партньор е „EuroClio“ – Европейската асоциация на преподавателите по история. В нея участват 83 организации от 47 държави, а целта е иновативно и отговорно образование по история. Фондация „Проект Бузлуджа“ е водещата организация на международния консорциум.

Следващото събитие по проекта ще събере експерти от цяла Европа в международен онлайн форум, който ще се проведе на 28 май с име „Агора за културно наследство: комуникиране на противоречивост“. Регистрацията за него вече е отворена.

Част от проекта е и фестивала „OPEN BUZLUDZHA“, който се провежда за четвърта поредна година от 8 до 11 август 2024. Тази година събитието ще фокусира дневната си програма върху историите за монумента.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x