Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Съюзът на парамедиците в България стартира проект за уеднаквяване на обучението по модел на Европейската общност по спешна медицина (снимки)

Съюзът на парамедиците в България стартира проект за уеднаквяване на обучението по модел на Европейската общност по спешна медицина (снимки)

Съюзът на парамедиците в България разработи проект за уеднаквяване на теоретичната и практическа подготовка на парамедиците по модел на Европейската общност по спешна медицина. Инициативата, предложена от бившия президент на общността Джим Конъли, цели да реши един от най-сериозните проблеми в България – различните часове и хорариуми, по които сега се подготвят парамедиците във висши училища и професионални центрове.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Проектът включва единни хорариуми, дисциплини и практически занятия, както и стандартизиране на изискванията за годишна атестация с възможност за продължаващо обучение за всички, работещи в спешната медицинска помощ. Сред задължителните предмети са анатомия, физиология, асистиране при реанимация и интензивно лечение, фармакология. В много обучителни центрове в България часовете за тези дисциплини са недостатъчни, а практическите занятия – още по-малко.

„За съжаление, има примери за изучаване на дисциплини, които натоварват програмата, но нямат отношение към качествената подготовка на парамедиците. Например: икономика, предприемачество, информационни технологии. Учи се устройство на компютъра, Word, Excel и търсене в Google. Има чужд език, вместо латински с медицинска терминология. Тези предмети трябва да бъдат заменени със специфична професионална подготовка или повече практически занятия“, коментира Ива Пехливанска, председател на Съюза на парамедиците в България.

В образователната степен „професионален бакалавър“ е задължително спешните случаи да бъдат разделени на модули – сърдечносъдова система, неврология, токсикология и др., а не да се изучават общо. Освен това, няма практически часове за изучаване на комуникация със системата на Регионалния координационен център и различните системи в линейката. Новият проект обобщава всички необходими занятия и скоро ще бъде представен на висши училища, обучителни центрове и институции.

Парамедиците в България са около 2000, притежаващи различна степен на професионална квалификация. Те са изключително полезни в спешна помощ, спасителни и доброволни формирования, при бедствия, аварии и катастрофи с множество пострадали. Работят рамо до рамо с полиция, пожарна безопасност и военни. „В нашите редици имаме представители на всички тези подразделения и съвместно работим по организирането на допълнителни обучителни и демонстрационни програми за обмяна на опит“, допълни Ива Пехливанска.

Днес се отбелязва Международният ден на парамедиците, честван на 8 юли в чест на годишнината от рождението на Доминик-Жан Лари, „бащата на съвременните линейки“. Темата на световния ден тази година е „Разликата, която правим“, подчертавайки огромното въздействие, което парамедиците оказват всеки ден по света.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x