Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > С промяна в Правилника на Народното събрание режат част от заплатите на новоизбраните депутати

С промяна в Правилника на Народното събрание режат част от заплатите на новоизбраните депутати

Депутатите се заеха с ремонт на промените в Конституцията.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Заплатите на народните представители да се начисляват от датата на полагането на клетва до клетвата на новите избраници.

Такова изменение в Правилника на НС е внесъл депутатът от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков.

Изменението се прави заради възникналите спорове дали е възможно да има начисляване на двойни възнаграждения, ако мандатът на предишния и новоизбрания парламент се застъпят в периода от обявяването на имената от ЦИК и акта на заклеване.

В мотивите е записано, че така се избягват недоразумения за евентуално застъпване на мандатите и възнагражденията на народните представители след промените в Конституцията.

Така народните представители се опитват да решат казуса, който задължава Народното събрание да плаща заплати на повече от 240 народни представители. Съществува хипотеза дали депутат от 49 парламент е избран за следващия 50 парламент дали ще получава двойна заплата от времето на изборите до свикването на първото заседание.

Освен в конституционната теория, където този въпрос е изяснен, има тълкувателно решение на Конституционния съд – РКС № 5 от 2001 г. по к. дело № 5 от 2001 г. – в което изрично се постановява, че мандатът на НС започва да тече от датата на изборите. За това предупреди във „Фейсбук“ конституционалистът доц. Борислав Цеков.

Той припомня, че има разлика между придобиването на конституционния статус на народен представител и встъпването в изпълнение на пълномощията, които този статус включва.

Както изтъква конституционната юрисдикция: „правопораждащият акт е актът на избора“, а не полагането на клетвата. Това е така, защото Съдът приема, че „конституционната уредба разграничава два отделни момента. Първият момент е избирането на Народно събрание по смисъла на чл .64, ал. 1 от Конституцията. От този момент (датата на изборите) започва да тече четиригодишният срок, установен в същата норма. Втори, отделен момент е началото на упражняване на пълномощията на Народното събрание като колективен, структуриран орган, което започва с първото заседание.“

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x