Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Тайнственият регулатор на тялото: Щитовидната жлеза

Тайнственият регулатор на тялото: Щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза, тежаща около 20 грама и с размер на орех, играе ключова роля като контролен център на целия организъм. Тя регулира множество жизнени функции, като поддържа баланс в организма. Ако нейните функции са пренапрегнати или работят твърде малко, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Щитовидната жлеза е наричана „тайният владетел“ на органите поради своите хормони, които достигат почти до всяка клетка в тялото. При хипотиреоидизъм – недостатъчно производство на хормони, телесната температура, кръвното налягане и пулсът са понижени, храносмилането се забавя и може да настъпи депресия. При хипертиреоидизъм – повишено производство на хормони, телесната температура, кръвното налягане и пулсът са повишени, като може да се появи диария, вътрешно безпокойство и нарушения на съня. Тиреоидните хормони също така влияят на менструалния цикъл и либидото.

Особено важни са тези хормони за бременните жени, тъй като в началото на бременността децата зависят от тиреоидните хормони на майката, докато собствената щитовидна жлеза на плода стане активна. Хормоните на щитовидната жлеза играят решаваща роля за физическото развитие още преди раждането.

За да функционира правилно, щитовидната жлеза се нуждае от йод, който трябва да се приема редовно чрез храната, тъй като човешкото тяло не може само да го произвежда и съхранява в ограничена степен. Богати на йод са рибата, морските дарове, млечните храни, тиквата, спанакът, ядките и йодираната сол.

Интересен факт е, че дори пеперудите имат орган, подобен на щитовидната жлеза, който контролира тяхната метаморфоза от гъсеница до пеперуда. Щитовидната жлеза участва в много промени в живота ни и играе съществена роля в нашето здраве и благополучие.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x