Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Таксите на НКЖИ не са увеличавани от 2008 г., но ще се осъвременяват по график

Таксите на НКЖИ не са увеличавани от 2008 г., но ще се осъвременяват по график

Транспортният министър Георги Гвоздейков отхвърли обвиненията на частния железопътен бранш, който се оплаква от повишаване на такси и готви протести, на съвместен брифинг с ръководството на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) относно тарифата на допълнителни услуги, предоставяни от компанията.

Това категорично не е вярно, категорични са държавните представители – от 2008 година таксите не са повишавани, а дори се предвижда и понижение на таксата за използване на ЖП инфраструктурата в нормален режим – с 32%.

„Абсолютни внушения“ – така определи Гвоздейков твърденията, изказани от ЖП бранша по-рано днес. Освен това – по-рано днес е била планирана среща между представител на министерството и Петко Несторов, председател на Асоциацията на предприятията в ЖП транспорта, но тя била отказана едностранно не от страна на министерството.

„Не става дума за увеличаване на такси, а за услуги и за промяна в цената за експресно заявяване на график. Давам прост пример – всеки, който си е вадил лични документи, знае, че има нормална, бърза и експресна услуга“, даде пример Гвоздейков.

От пресцентъра на по-рано днес от пресцентъра на НКЖИ съобщиха, че компанията осъвременява таксите за част от услугите си за товарните железопътни превозвачи, след като те са задържали нивата си 15 години. Решение за това е взето от Управителния съвет на държавното предприятие. В него се предвижда от началото на 2024 г. таксата за преминаване (инфраструктурна такса) да бъде намалена с около 35%. След предвидената промяна таксата за влак с тегло 1000 тона, например, ще намалее от 2,50 лв/км на 1,66 лв/км.

Увеличават се тарифите за непланирани товарни превози извън годишното разписание. Актуализацията на тези услуги се прави за пръв път от 15 години насам и касае тарифите за допълнително предоставяните от Компанията експресни услуги.

Промените в таксите за допълнителните услуги касаят назначаване на влакове и изготвяне на разписание извън годишния график, когато превозвачът подава заявка за превоз в кратки срокове преди изпълнението му.

„Предлаганите от ДП НКЖИ експресни услуги дават възможност на железопътните превозвачи да се възползват от възможно най-гъвкаво разпределяне на капацитет. Осигурява им възможност да удовлетворят максимално бързо своите клиенти и товародатели, като заявят експресна промяна в графика за пътуване“, обясняват от държавната компания.

От НКЖИ предоставят информация за настоящите и новите цени за видовете доставки в зависимост от времето на подаване на заявка за капацитет:

Стандартна – получена минимум 48 часа преди желания начален час на тръгване на влак. Цената се променя от 0,50 лв/км на 1,61 лв/км

Нормална – получена по-малко от 48 часа преди желания начален час на тръгване на влака и не по-късно от 10:00 часа на предишния ден. Цената се променя от 0,75 лв/км на 2,42 лв/км.

Експресна – получена след 10:00 часа в деня на тръгване на влака. Цената се променя от 1,00 лв/км на 3,22 лв/км. При експресната заявка необходимостта на превозвачите от осъществяване на допълнително възникнал непланиран превоз се удовлетворява за 2 часа, каквато възможност няма в другите страни.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x