Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Талибаните присъстваха на среща в Катар

Талибаните присъстваха на среща в Катар

Делегация на талибаните присъства на ръководена от ООН среща в Катар, посветена на кризата в Афганистан. Това стана ясно след като организаторите обявиха, че жените няма да бъдат допуснати до проявата. Двудневната среща, започваща днес в катарската столица Доха, е третата подобна, организирана от ООН за обсъждане на ситуацията в Афганистан.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Главният говорител на режима на талибаните, Забиула Муджахид, написа в „Екс“, че делегацията му се е срещнала с представители на различни държави, включително Русия, Индия и Узбекистан. Муджахид ръководи делегацията на талибаните в Катар, което бележи значителна промяна в подхода на международната общност към взаимодействието с талибаните.

Талибаните не бяха поканени на първата среща в Доха. Генералният секретар на ООН, Антонио Гутериш, заяви, че те са поставили неприемливи условия за участие във втората среща през февруари, включително искания членовете на афганистанското гражданско общество да бъдат изключени от преговорите и талибаните да бъдат третирани като законни управници на Афганистан.

Талибаните завзеха властта през август 2021 г., когато силите на САЩ и НАТО се изтегляха от Афганистан след две десетилетия на война. Въпреки това, нито една държава не е признала официално талибаните за правителство на Афганистан. ООН заяви, че признаването на талибаните е почти невъзможно, докато те продължават да налагат забраните за образование и заетостта на жените.

Главният представител на ООН в Афганистан, Роза Отунбаева, защити решението афганистанските жени да не бъдат включени в срещата в Доха. Тя подчерта, че въпросът за правата на жените ще бъде повдигнат по време на срещата. Това обаче породи критики и безпокойство сред международната общност, която се опасява, че правата на жените и девойките в Афганистан продължават да бъдат системно нарушавани от талибанския режим.

Срещата в Доха представлява важен форум за обсъждане на сложната и напрегната ситуация в Афганистан. Участието на талибаните и отсъствието на афганистански жени подчертават сложността на политическите и социалните предизвикателства пред страната. Международната общност ще продължи да следи внимателно развитието на събитията и да настоява за спазване на човешките права и включване на всички заинтересовани страни в преговорите за бъдещето на Афганистан.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x