Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Творци правят равносметка за унизителните си заплати с протест на 1 ноември

Творци правят равносметка за унизителните си заплати с протест на 1 ноември

Предстои Денят на народните будители, но това ще е повод не само за празнуване, но и за равносметка и протест. Това посочва председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев в официална позиция.

Той призовава членовете на САБ да подкрепят на 1 ноември протеста на творците и специалистите, които работят в музеите, галериите, библиотеките и читалищата и работещите в сферата на сценичните изкуства.

„На 1 ноември лично ще подкрепя протеста на дейците на българската култура и протестната декларация на Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“ срещу унизително ниските възнаграждения на работещите в библиотеките, музеите, галериите, музикалните и театрални институти, Българското национално радио и Държавна агенция „Архиви“, подчертава Мутафчиев и допълва, че протестната проява ще се състои пред Столичната библиотека в 12.00 часа във въпросния ден.

По негови думи българската култура отново не е приоритет за правителството и това според председателя на САБ личи по отношение на бюджета и бюджетната прогноза на Министерството на финансите. По последни данни недостигът във финансирането на сценичните изкуства в държавата възлиза на над 80 000 000 лева.

Мутафчиев посочи, че все още не са предприети мерки, с които да се актуализират и приемат нови, по-високи единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, които осъществяват дейност в областта на сценичните изкуства.

Засега не е ясно как ще се определя размерът на стандарта между посочения минимален и максимален такъв.

От САБ подчертават, че категорично се присъединяват към исканията на Национална федерация „Култура“ за преосмисляне на отговорността, която трябва да поеме министърът и да разпише като страна Браншовия колективен трудов договор.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x