Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Титаничен дуел между Макрон и Льо Пен

Титаничен дуел между Макрон и Льо Пен

Френският президент Еманюел Макрон и крайнодесният претендент за поста му Марин Льо Пен сблъскаха позиции в разгорещен предизборен дебат, единствения преди балотажа на изборите за държавен глава в неделя, предаде Ройтерс.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Телевизионният диспут беше напрегнат през цялото време и беше оцветен с остри реплики и взаимни обвинения за липса на амбициозност във вижданията за бъдещето на Франция.

Дебатът започна леко неловко за Льо Пен, която първо издаваше нервност с езика на тялото, а след това започна да говори още преди да е завършила въвеждащата музикална тема. Водещият я прекъсна и помоли да започне отначало, което тя след това направи и опита да се измъкне от ситуацията със смях и директна атака срещу Макрон за икономическата му политика.

Френският президент беше не по-малко нападателен и ѝ отвърна, че тя е била част от парламента в редица случаи, когато са се вземали решения за жизнения стандарт.

„Стига сте смесвали всичко“, обърна се той язвително към нея по време на разгорещена размяна на реплики за френския дълг.

„Не ме поучавайте“, отвърна Льо Пен и нападна опонента си за представянето му в управлението, като избягваше клопките от дебата през 2017 г., когато нещата за нея се сринаха, след като обърка записките си и загуби почва в диспута.

За Льо Пен, която изостава в социологическите проучвания, дългоочакваният диспут беше възможност да убеди избирателите, че притежава нужните качества да бъде президент и че не бива да се притесняват от идване на власт на крайната десница.

„Ще направя свой водещ приоритет през следващите пет години да върна на французите техните пари“, каза Льо Пен и добави, че французите са „страдали“ през целия мандат на Макрон.

„Бих искала да им кажа, че имат алтернатива“, каза тя. „Аз ще бъда президент на жизнения стандарт.“

Една от основните линии, по които Макрон я атакуваше, беше тази за възхищението ѝ в миналото от руския президент Владимир Путин и заема за предизборната ѝ кампания от 2017 г., получен чрез руска банка.

„Вие зависите от руската сила, Вие зависите от господин Путин. Взехте заем от руска банка“, каза Макрон на Льо Пен.

„Много от Вашите решения могат да бъдат обяснени с тази зависимост“, каза той и добави: „Вие не разговаряте с други лидери, когато говорите с Русия, Вие говорите с банкера си, това е проблемът.“

В последвалата разгорещена размяна на реплики за Русия, при която Макрон в един момент дори се обърна към Льо Пен с думите „Вие будалкате ли ме?“, Льо Пен отхвърли обвиненията с думите: „Аз съм напълно свободна и независима жена“.

Източник: БТА

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x