Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Тихомир Янакиев-човек от народа, това е!

Искам да ме запомнят, като почтен и честен човек. Това искам най-много. Винаги съм готов да се срещна с всеки и да дам отчет за всяко свое действие, което съм предприел в името на обществото„, сподели кандидатът за кмет на Община Созопол Тихомир Янакиев на откриването на предизборната си кампания.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Официален старт на предизборната си кампания откри кметът на Созопол Тихомир Янакиев в амфитеатъра на морската ни перла. Бюлетина номер 68 се превърна за гражданите на града и общината в олицитворение на „доверието, сигурността и надеждата“.

Стотици се стекоха да поздравят кметът от народа, така го наричат местните. Нямаше помпозност, липсваше показност, Янакиев и кандидатите за общински съветници посетиха местната църква Свети Георги Победоносец, запалиха свещ и смирено сведоха глави за празничния водосвет.

„Къде без Бог. Той пред нас, ние след него. Който се одаде на светските дела и загърби Бог и неговите съвети, и заповеди, рано или късно крушира, като кораб загубен в мрачното и безбрежно море на деградантството“, простичко обясни Тихомир Янакиев пред наш репортер.

Наричат го Тихо, Тишо, Тихомире, хората го чувстват близък и той не страни от тях. Движенията му са непринудени, думите простичко изказани, за да бъдат разбрани. Липсва онази превзета тенденциозна и риторика на словоблудството, която демонстрира превъзходство, власт и самозабравена надменност.

Янакиев се спусна по главната улица заобиколен от граждани, всички го спират и поздравяват. Не бърза.

„Хората искат да ме виждат, да говорят с мен, дори в този ден на планирана официална церемония, те са по-важни за мен. Събитията могат да почакат малко, хората и проблемите им не могат“, коментира Янакиев подканите, че откриването на церемонията наближава.

От феодално владение на предишният градоначалник Панайот Рейзи, Созопол върна облика си на прекрасен европейски, туристически град. Общината занемарена с години и потънала в дългове се движи устремно към прогрес.

„Горд съм, че успяхме само за 4 години, всички заедно, не само аз, да стопим колосалните дългове и да увеличим приходите на общината. Към днешна дата са останали 16 милиона здължения и имаме 20 милиона приходи. Всички помнят, какво беше преди – мизерия и нищета. Хората се бяха отчаяли. Защо? Заради користолюбието на някои самозабравили се властолюбци и кариеристи. Абсолютно погрешно е да се казва, че всички управници са един дол дренки. Има много свестни, усърдни и компетентни личности, които искат да бъдат запомнени с нещо градивно. Когато един ден ги няма, гражданите да казват, това го създаде Янакиев, онова беше съградено благодарение на Златков, Тошков, Тодоров, Георгиева и т.н. Максимата е простичка, човек не може да вземе нищо на онзи свят, но може да остави много в наследтво на този, за да го помнят винаги“, разказва Янакиев пред журналист от Днес България.

Кандидатите за общински съветници са както познати от първия мандат на Янакиев лица, така и нови, подбрани професионалисти и експерти в своята област.

1. Тихомир Йорданов Янакиев,

2. Андрей Златков Николов,

3. Димитринка Николаева Господинова,

4. Станислав Михайлов Стаматов,

5. Станимир Киряков Андонов,

6. Стамат Тодоров Стаматов,

7. Стилияна Здравкова Николова,

8. Петя Красимирова Маврова,

9. Ружди Якуб Мустафа,

10. Стефан Благоев Христов,

11. Деница Димитрова Георгиева,

12. Анета Момчилова Филипова,

13. Димитър Тошков Станчев,

14. Милена Тодорова Желева,

15. Иван Иванов Деспов

16. Румяна Георгиева Вълчева,

17. Нейчо Панайотов Калов

На официалното откриване има програма, но липсва сценарий. Непринудено и простичко е представянето на Тихомир Янакиев. Не желае сам да говори за себе си. Правят го присъстващи пожелали микрофона.

„Народен човек, свестен мъж, истински приятел, достоен и разбран, винаги готов да помогне“, това разказват созополчани пожелали да говорят. Янакиев е в публиката и слуша с интерес.

Дори там човек трудно би го различил, ако не е официалният му костюм.

Призован е на подиума, приготвената папка с написана за повода реч затваря и казва, не обичам да чета предварително написани текстове.

„Ще говоря с открито чело, вдигната глава и от сърце. Горд съм, че успяхме да решим множеството проблеми в града. Имаме още работа. Имаме да надграждаме. Доказахме, че заедно можем всичко. Кандидатствали сме по множество проекти, които са на път да се реализират. Други изградихме със собствени сили. Случихме да управляваме в безвремие, когато липсваше всякаква помощ от държавата. Но се справихме. Направихме го със средства на общината и за моя истинска гордост, без да увеличаваме данъците, както се процидира на много други места“, каза Тихомир Янакиев.

В специално интервю за „Днес България“ народният кмет разказа подробно, какво е свършил до този момент със своя екип и какво има да надраждат в едно бъдеще управление. Вижте повече в разговора ни с него:

Какво му е струвало всичко това през тези четири години?

„Нощи на безсъние, малко време със семейството, съпругата, децата. Това е цената. Всяко нещо си има цена. Тази цена съм платил“, скромен е Янакиев.

„Не обичам да говоря много за себе си. Не е красиво. Знам, че се налага и го правя, когато дължа обяснение на хората, за проблемите им, за нещата свързани с тяхното добруване и спокойствие. Знаете ли, че от душа се радвам, че оставям светла диря след себе си. Искам да ме запомнят, като почтен и честен човек. Това искам най-много. Винаги съм готов да се срещна с всеки и да дам отчет за всяко свое действие, което съм предприел в името на обществото. И знаете ли, кое е най-хубавото. Че мога да застана с открито лице, високо вдигната глава и открити очи, и да кажа -Моля отново за вашето доверие“.

Доверие му гласуват БСП за България“, КП „БСП за България“, ПП „МИР”, ПП „Български гласъ”.

„Ще ви оправдая доверието, вярвайте ми приятели“, обръща се към представителите на партиите Янакиев.

Коалицията предлага и кандидати за кметове на населени места в община Созопол. Лично Тихомир Янакиев ги представя на подиума. За тях казва:

„Не хора, крепости. От малкото правят голямо. Познавам ги лично и гарантирам за тях“.

1. Росен Георгиев Деспов, кандидат за кмет на град Черноморец

2. Веселина Стефанова Комитова, кандидат за кмет на село Равадиново, община Созопол

3. Румен Георгиев Димитров, кандидат за кмет на село Атия, община Созопол

4. Иван Милев Янев, кандидат за кмет на село Росен, община Созопол

5. Митко Стоянов Иванов, кандидат за кмет на село Равна гора, община Созопол

6. Милка Николова Стамболиева, кандидат за кмет на село Крушевец, община Созопол

7. Атанас Спасов Димитров, кандидат за кмет на село Индже войвода, община Созопол

8. Христо Георгиев Бардуков, кандидат за кмет на село Зидарово, община Созопол

9. Виолета Димова Арабаджиева, кандидат за кмет на село Габър, община Созопол.

За всички тях се гласува с бюлетина 68 номер.

„Победа! Победа! Победа!“, бучи амфитеатъра като бурно море.

Радко виждана картина. Типично народна. Народен човек, скромно представяне, силна подкрепа. Тихомир Янакиев е често даван за пример управленец. За него наистина може откровенно да се напише – честен, скромен, почтен, непокварен от користолюбив маргинализъм и властолюбиви амбиции. Като онези, старите българи, които днес се броят на пръсти, като белите лястовици – стремящи се да градят за обществото, зазидвайки сянката си в изграденото. Радват се на щастието на другите, защото само така се чувстват щастливи. Изчезващ вид. Човек с умението си да долавя чертите на националното и да постига връзката с общочовешкото

Тихомир Янакиев умее да долови проблемите на обикновенния човек от народа, вниква умело в проблемите му на бит, преживелици, покъртителни човешки съдби. Затова и местните го наричат „народния кмет“. Той не се съобразява с люшканията на политическата конюнктура, за разлика от някои свои колеги.  Тихомир Янакиев е последователен в отстояването на една достойна и нравствено извисена национална позиция на местен български политик. Спокойно можем да го квалифицираме с едно просто изречение – Тихомир, кмет от народа -Това е!

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
2 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Глупости никакъв човек от народа не е днес ми се скара че съм минала по една улица, простак – минава през народа

Last edited 1 month ago by Anonymous
Anonymous

сдфдсфдсф

2
0
Would love your thoughts, please comment.x