Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Топлият октомври намали потреблението на газ в Европа с 22%

Необичайно меката есен в Европа намали потреблението на природен газ  с 22% на годишна база, сочат данните за октомври от платформата на Engie, цитирани от Bloomberg. Заради високите температури домакинствата пестят газ, но в същото време газовите централи увеличават производството, тъй като и цените на природния газ отстъпиха от рекордните върхове, постигнати в края на август на нидерландската борса TTF.

Потреблението на газ за производството на електроенергия се увеличава с 14 на сто, сочат още данните. Газовите електроцентрали компенсират намаленото производство от ядрените реактори на Франция, както и на водните електроцентрали в цяла Европа.

Опасенията, че „Газпром“ ще спре изцяло доставките на газ по „Северен поток 1“ за Гeрмания изпратиха цената на газа до 350 евро за мегаватчас в края на лятото. След това тези страхове се сбъднаха, но на фона на пълните газохранилища и високите температури, което свали цената до нива от средата на юни – около 120 евро за мегаватчас. И макар цената да е три пъти по-висока спрямо средното ниво за последните пет години, тя е с 60% под рекордите през август.

На 7 ноември на нидерландската борса TTF беше постигнато ниво от малко под 110 евро за мегаватчас.

Но веднъж, след като температурите паднат, потреблението на газ в Европа ще се повиши, посочват още от Bloomberg. Агенцията припомня още, че много малки и средни компании прекратиха временно дейността си заради рекордните цени през август – септември, за да спестят разходите си.

Споделете тази новина във фейсбук
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x