Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Трагедията на Атанас Банджаков: Неяснотите и отговорностите на болница „Св. Марина“ –Плевен, право на отговор (документи -част втора)

Трагедията на Атанас Банджаков: Неяснотите и отговорностите на болница „Св. Марина“ –Плевен, право на отговор (документи -част втора)

Началото на случая

След категоричния отказ за коментар от страна на болница „Св. Марина“ – Плевен относно случая с трагичната смърт на Атанас Банджаков, следва наша публикация, която излага факти и обстоятелства на базата на прегледана документация. Въпреки първоначалната им неохота, от болницата в крайна сметка изпратиха официално становище, което, макар и да не изглежда написано от медицинско лице, предоставя някаква информация.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Официалното становище на болницата

В становището се твърди, че Банджаков е страдал от тежка диагноза – голяма хиатална херния, която е засягала гръдния кош. От там твърдят, че болестта се развива с години и след време е щяло да се стигне до усложнения. Не е посочено, какво е времето, защото то би могло да обхваща по-големяи период от оставящия му живот?!

Въпреки това, състоянието му не е било животозастрашаващо към момента на операция, а хернията не е заемала целия гръден кош, а едва 2/3 от стомаха са били в него, което означава 2/3, а не 100%.

От болницата подчертават своята готовност да окажат пълно съдействие на съответните органи и да предоставят всички факти относно лечението на пациента.

Въпроси без отговор

Възникват множество въпроси защо от болницата не са излезли с публични обяснения по-рано? Даденото за вестник 24 часа е повърхностно и поражда много питанки на база документация? Защо професор Горчев и доктор Димитър Цанков не застанаха пред медиите и роднините на Банджаков, за да дадат обяснения, както е обичайно в подобни тежки случаи?

В становището се обяснява, че образуването на херния с такъв размер е бавен процес, който трае години, и че пациентът е бил информиран за възможните усложнения както устно, така и писмено.

Как може да докажат, че пациента е информиран устно, при положенбие, че всички частни болници са търговски дружества и всяка една планирана операция е източник на доходи?

Тук идва логичният въпрос, дали не трябва да се правят звукови записи или пред камери такива, които да се съхраняват за компетентните органи?

Проблемите около лечението

На третия следоперативен ден Банджаков съобщава, че не може да преглъща и повръща. Назначена е реоперация на 16.10.2023 г., при която се установява усукване и голямо разширение на стомаха. В следващите дни пациентът не се чувства добре и е трудно подвижен.

Въпреки това, остават много въпроси – защо не е поставена назо-гастрална сонда при първата операция, как се е получило усукването на стомаха при положение, че е бил фиксиран, и защо информацията до роднините е била толкова оскъдна? Не ивждаме в документа отговор за сондата и източените няколко литра стомашна течност по време на втората интервенция?

Отговори от болницата

От болницата твърдят, че перфорацията на стомаха на пациента е невярна и че усложненията са резултат на вторично получена некроза, установена в момента на появата им. Въпреки това, симптомите на Банджаков съответстват на описаното тежко състояние – болки, абсцес, септичен шок, бактериални колонии, изключително отчайващи кръвни резултати, което повдига въпроси защо тези симптоми не са били забелязани и какво е причинило некрозата? Не е обяснено и как би се образувал тежък перитонит, когато е бил захранван интервенозно с физиологични разтвори? И защо не е описан перитонит тогава, когато са установени двете перфорации на хранопровода и стомаха? Нали при перфорация се получава перитонит? Къде е описан в предсмъртният акт на патоанатома?

Липсата на информация

Роднините на Банджаков твърдят, че са получавали оскъдна информация. Според съпругата му, доктор Цанков е спрял да вдига телефона след първите два дни от операцията, а сестра от отделението е твърдяла, че мъжът й е здрав и се оправя. Това противоречи на твърденията на болницата, че информацията е била предоставяна редовно.

Очакваме задоволителен подробен отговор от болница „Св. Марина“ и изявления от професор Горчев и докторите Цанкови. Важно е да бъдат предоставени всички документи и доказателства, за да може обществото да разбере причините за трагичната смърт на Атанас Банджаков и да се предотвратят подобни случаи в бъдеще.

Искаме да припомним и случая със забравената марля, която причини тежко отравяне на жена пролежала в болницата. Припомняме на пиар отдела да прегледа и отзивите за лечебното заведение в което множество хора се оплакват от подобен род отношение, двупосочна връзка болница-близки.

Не твърдим, нито обвиняваме, но наша колежка е пролежала в същото лечебно заведение и е оперирана от киста, като твърди, че вместо посочения в листа оператор доктор Цанков е била оперирана от сина му, което никъде не е отразено в документацията. И на нея ли да не вярваме?!

Искаме да видим записите от трите интервенции на пациента Атанас Банджаков! Ако не съществуват, то това означава големи пропуски в българското здравеопазване. Подобен род записи трябва да има придружени със звукови файлове, които да се съхраняват най-малко 5 години.

Пълния отговор на лечебното заведение вижте тук:

Очаквайте продължение по темата! Очаквайте, кой е професор Горчев? Смейството, което според местни са “ тартори“ на здравеоапзването в Плевен. Какво се случи с парите от евроепйските фондове докато професор Горчев беше ректор? Как съпругата му, която е 31 години по-малка от рехабилитатор стана лекар? 750 подписа с писмо до министъра на здравеопазването и прокуратурата от болница Сърце и мозък за възпрепятстване от страна на Горчев да стане университетска. Горчев, като кандидат за депутат от листата на Борисов, разходки с джипката и кои бяха „експертните“ лица от листата, които професорът не „познавал“, като такива.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
21 Comments
най-стари
най-нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous

Много добре поставени въпроси. И на мен ще ви е интересно, като лекар да чуя и прочета отговорите? Личи си, че това е дело на разследващ журналист. Хайде Св. Марина отговаряйте!!!

Anonymous

Страшна работа в тия болници идвай в бургаския онко диспансер там е за този журналист- чудо е крадат торят крият убиват

Anonymous

Четох коментарите за тая болница…….. мноооого зле бро…. мнооого

Anonymous

Gor4ev Bace djipki e ravno na korupcia. Sveta Marina vonite

Anonymous

Мършиииииии!!!!!!!!! Тоя професор да излезе заедно с доктора и да каже какво е станало що се крийте бе мърши долни. Пиари ги защитавали мазнярите какви пиари бееее затвор за тия и записите да дават да ги види цяла българия

Anonymous

Недейте така хора аз съм професор Горчев честния. Ожених се по любов за студентка тъщата ми е дърта брантия и тя е в семейния бизнес. Кво толкова че съм дал на любимата диплома за лекар ми тя ще се научи като умори стотина души. Тиквата и без туй казваше ме материала е лош в България. Вие искате да ви съсипете бизнеса сега аз 24 милиона да не ги краднах за тоз дето крати гората

Anonymous

hahahahaha gorchev golqm bokluk si dano toq put jurnalista ti go nabie v dupenceto pedal gaden

Last edited 5 days ago by Anonymous
Anonymous

Ало, света Марина ли е? Ще оперирате ли тъщата от херния че виждам ги умаряте лесно и бързо уууууууу ….

Last edited 5 days ago by Anonymous
Anonymous

ГОРЧЕВ Е КУРВАР КОГА СТАНА ПРОФЕСОР ТОЯ ОРЪФЛЯК???? АМИ ТЪЙ Е КОЙТО ДУХА НА БОКО В ДЖИПКАТА ОТ КУРВАР СТАВА ЕВТИНА КУРВА

Anonymous

Ужас! Бог да го прости човека. Журналиста яко ги напъна, браво!

Anonymous

Досега тоя вечно го фалеха в медиите и го канеха се на гости да раздува локуми явно стъпи на криво и следва операция влез в гъза ми. За първи път да пишат истината за тия помияри ей останали още журналисти в България. Мислех че вече са в червената книга. Дай! Мачкай Янчо Николов!!!

Anonymous

щом излиза на части ще четем доста за поредния псевдо професор с нетърпение чакам трета част на романа става все по интересно. Гледам от болницата отговора много рахитичен и аматьорски личи си че има нещо много гнило

Anonymous

Ааааааа нашляпаха ли ви го до мъдете?!?!?!?!?!?!?!

Last edited 5 days ago by Anonymous
Anonymous

Зашили стомаха с фиксаж, ама се завъртял? Хахахахха туй да не е пумпал или доктора си оставил ръцете?? Усукал се бил?? Нали сте го оправили с шевове уж – измамници!!! Нямало перфорации пък ги описали в документите аааахахахахаах шматки! Даже не можете да лъжете като хората големи бози сте !!!!!!!!!!!

Last edited 5 days ago by Anonymous
Anonymous

Човека ги пита за първата операция защо няма сонда те въртят сучат на втората сложили. Ами на първата защо не сложихте те пак нали на втората турихме. Да го туря на майка ви в гъза

Anonymous

Много бил добре ма малко умрял. По думите на болницата всичко е перфектно само дето не могат да кажат колко години се развива едно такова заболяване. Той човека е можело и 50 години да живее с него. Баба живя с същата херния 45 години и умря от старост. Ама нали Горчев тряя да лапне парата сега да лапа кура

Anonymous

Той човека ядял глюкоза от системите изгнил от перфорациите те нямало пък после имало юююбряяяяя тъпаци!

Anonymous

Доктор Цанков прехваления лекар на света Марина – хвалете устата че ще се изсера в нея.

Anonymous

Аз ще кажа как е станало: оперирал сина некадърник бащата си бъркал по дупките докато ония не знаел кво прави. Осрали се кат данаци и Горчев ги крий да не му падне имиджа на лайняната болница. Забравили сондата щот си мислели че операцията е ташак. Тя такава ама и сина ташак лекар. После нататък е ясно замитани на гомна. Аз ко съм на децата на тоя човек ги трепя

Last edited 5 days ago by Anonymous
Anonymous

Журналиста го знам от Бургас мнооо надъхан маняк. Чел съм и други негови статии за разни случаи. Мога да им честитя- паднахте на човека. Голяма гадна уста, журналист, пиар, криминалист и профайлър. Проверих го член е на съюза на българските журналисти. Очертава се яка куряга. Чел съм статии как нарежда депутати а-ла Соня Колтуклиева. Даже е нейн ученик някъде четах. Честито професоре!!! Ще ви рови по всички дупки

Anonymous

Иииииииихууууууууууй

21
0
Would love your thoughts, please comment.x