Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779
21.02.2024

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Бургас > Туристическият данък в България сравнен с европейските курорти -нищожен

Туристическият данък в България сравнен с европейските курорти -нищожен

Въпреки увеличението на туристическите данъци в редица европейски градове, в България, по-конкретно във Варна и курортите по родното Черноморие, този данък остава без промяна. Въпреки че туристическият данък в 5-звездните хотели на Черноморието е най-високият в страната, той изглежда символичен спрямо този, който плащат туристите в някои от най-популярните световни дестинации.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

В „Златни пясъци“, най-големият курорт на северното Черноморие, туристическият данък остава непроменен и тази година. Заместник-председателят на Съюза на хотелиерите в „Златни пясъци“, Станислав Стоянов, посочва, че данъкът е решение на местната управа и се определя от община Варна.

В сравнение с популярни световни дестинации, българският туристически данък се явява значително по-нисък. Във Варна, например, туристическият данък е от 50 стотинки за нощувка в хотели до 3 звезди, 90 стотинки за 4-звездни хотели и 1,40 лв. за 5-звездни. В сравнение, в Санторини, Венеция, и Париж таксите са значително по-високи, което се обяснява с големия поток туристи и стремежът към устойчивост.

Професор Стоян Маринов, член на Управителния съвет на Варненска туристическа камара, отбелязва, че ниските данъци не само могат да запазят привлекателността на България като евтина дестинация, но и да насърчат по-устойчив туризъм. Той коментира, че устойчивостта и грижата за климата са важни за повечето туристи, които са готови да заплатят по-високи такси за запазване на природните ресурси.

Въпреки изпитваните предизвикателства, експертите се надяват, че България може да се възползва от конкурентните си предимства и да привлече туристи, докато поддържа умерени туристически данъци.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x