Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Увеличават заплатите на академичния състав в държавните университети

Увеличават заплатите на академичния състав в държавните университети

С 39 млн. лв. допълнително ще бъдат осигурени за увеличение на заплатите на академичния състав в държавните университети. Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Решението влиза в сила, считано от 1 януари тази година.

По този начин минималната заплата за най-ниската академична длъжност в държавните висши училища да се повиши с 290 лв. – от 1 810 лв. на 2 100 лв. Увеличението ще обхване 33 държавни университета с 2086 асистенти и ще допринесе за привличането и задържането на млади преподаватели и тяхното развитие в академичната кариера, отбелязват от Министерския съвет.

Средствата в размер на 39 млн. лв. са разчетени със Закона за държавния за 2024 г., поради което към момента няма пречка заплатите на академичния състав да не се увеличат от 1 януари 2024 г.

Приетите от парламента промени в Закона за висшето образование предвиждат определяне от 1 април на нови минимални основни заплати за най-ниската академична длъжност; определяне на минимални основни заплати за изследователи, специалисти и експерти; увеличение на възнагражденията на лицата от академичния състав в държавните висши училища за достигане на средна брутна заплата, не по-малка от 180% от средната брутна за страната и увеличение на стипендиите на докторантите в размер, не по-малък от 150% от минималната работна заплата за страната.

Общият финансов ресурс за реализиране на приетите от Народното събрание промени е около 184 млн. лв., поради което е необходимо осигуряване на значителен финансов ресурс от държавния бюджет, който не е предвиден със Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г. Единственият възможен източник за това е средствата да бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на капиталовите разходи по централния бюджет, вкл. Инвестиционната програма за национални проекти, приета със Закона за държавния бюджет за 2024 г.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x