Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Увеличават таксите в 16 държавни ВУЗ-а

Увеличават таксите в 16 държавни ВУЗ-а

От 5% до 15% по-високи ще се таксите за кандидатстване и обучение в 16 държавни висши училища за академичната 2022/2023 година. Увеличението е главно за специалностите от професионални направления „Педагогически науки“, „Социални, стопански и правни науки“ и „Изкуства“, съобщиха от Министерството на образованието и науката.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Медицинският университет в Пловдив пък намалява таксите за студентите от професионално направление „Обществено здраве“ в задочна форма на обучение (400 лв.).

Десет държавни ВУЗ-а вдигат таксите за докторанти с от 5% до 60% (от 50 до 530 лева). Във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ повишението е с 60% само за професионално направление „Религия и теология“, където таксата за един семестър става 440 лв. За професионално направление „Педагогика на обучението по…“ в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив таксата се увеличава на 530 лв.

В други 16 държавни висши училища таксите за студенти не се променят. Няма промяна и за докторантите в 23 държавни висши училища и в Българската академия на науките. Таксата за кандидатстване в БАН и научните организации остава 30 лева, а средната такса за обучение на докторанти е 460 лева.

Кандидат-студентската такса за държавните висши училища е средно 50 лева, а семестриалната – средно 1150 лева.

Таксите за кандидатстване и обучение в държавните университетите за академичната 2022/2023 г. са утвърдени от правителството по предложение на академичните

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x