Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Ужасяващо! Националисти от „Азов“са завзели кораба с български моряци в Мариупол

Ужасяващо! Националисти от „Азов“са завзели кораба с български моряци в Мариупол

Снимка: english.almayadeen.net

Украински националисти от „Азов“, оттеглящи се от Мариупол, са заловили два чуждестранни кораба – „Царевна” и „Лейди Августа”. Все още не е известна съдбата на членовете на екипажа на тези кораби и тяхното здравословно състояние. Това съобщи зам.-началникът на народната милиция на Донецката народна република (ДНР) Едуард Басурин в „Телеграм“.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

На кораба „Царевна“ има 17 български моряци, които от седмици не могат да напуснат палубата.

Преди заседанието на Министерски съвет премиерът Кирил Петков съобщи, че българското правителство и служби следят ситуацията непрестанно.

„На всеки три часа ни дават информация какво се случва. Хората са в добро състояние, имат храна и вода за още 10 дни. Проблемът е, че има 260 м от кораба до оградата в тях. В тези метри има скривалище, където още има реални бойни действия и тази сутрин е имало стрелби. Тези 260 м не са безопасни да бъдат преминати от никой, но когато тези 260 м станат зелен коридор дори временно и сме сигурни, че нашите моряци могат да бъдат изведени безопасно, веднага имаме пълна организация да бъдат изведени“, обясни той.

„Държейки екипажите на тези кораби за заложници, националистите от „Азов“ стрелят със 120-милиметрови минохвъргачки, различни видове гранатомети и стрелково оръжие от палубите“, се казва още в изявлението./ btvnovinite.bg

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x