Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > България > Ужасяващо ниска активност на балотажите

Ужасяващо ниска активност на балотажите

Днес в страната се провежда вторият тур на местните избори. Вчера бе ден за размисъл преди балотажа.

Съгласно Изборния кодекс от полунощ на 4 ноември до приключването на изборния ден в 20.00 часа се забранява предизборната агитация. Изборният ден може да бъде удължен до 21.00 часа, ако пред секцията има избиратели, които не са успели да гласуват.

Избирателната активност в страната към 09:00 часа е слаба. По данни на „Галъп интернешънъл“ между 1.1 и 1.5% от българите са отишли до урните.

В трите най-големи града у нас тя е:

София – 1,3%; Пловдив – 1,2%“ Варна – 1,5%.

На 29 октомври се проведоха местните избори в страната. На първи тур бяха избрани кметове само в осем областни града. В останалите 19 области ще се проведе балотаж. Включително в най-големите София, Пловдив и Варна.

За да бъде избран за кмет, кандидатът трябва да получи повече от 50% от вота на гласувалите в съответното населено място. Ако на първи тур никой от кандидатите не успее да събере нужната подкрепа, изборите отиват на втори тур – т.нар. балотаж. В него участие взимат само двамата претенденти с най-високи резултати от първото гласуване.

В четири кметства пък ще има балотаж с трима кандидати, тъй като вторият и третият са с еднакъв брой гласове – това са кметство Сухозем, Драгаш Войвода, Добрина и Васильово.

По данни на Централната избирателна комисия на втори тур ще се избират още 451 кметове на кметства и 31 кметове на райони, като последните са само в София, Варна и Пловдив.

По-рано тази седмица зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева обяви, че на вота ще се гласува в около 7250 секции, като в 5900 секции това ще става с машина.


Право на глас имат общо 6 308 052 избиратели, като в избирателните списъци за утрешния вот са включени и гражданите, придобили избирателни права между двата тура.

В деня на вота се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние, по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. В случючай че секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява – при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на Министерството на вътрешните работи.

Арести по сигнали за изборни измами в секционни комисии след първия тур миналата неделя бяха извършени на много мяста в страната.

44,94% е била избирателната активност в страната на изборите в неделя. По данни на ЦИК правото си на глас са упражнили 2 713 000 избиратели от общо включени в избирателните списъци 6 038 622. За сравнение, на предишния местен вот от 2019 г. избирателната активност на първия тур е била по-висока – 49,76%.

В столицата избирателната активност e била 36,04%, като са гласували 380 658 души.

Сериозен брой бяха недействителни бюлетини на първия тур на местните избори. Техният брой е 39 961.

На първия тур ЦИК реши да се гласува с хартиени бюлетини. Решението на комисията беше обжалвано пред ВАС.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x