Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Украинец за войната: Настроиха народ срещу народ!

Украинец за войната: Настроиха народ срещу народ!

Докато в някои райони на Украйна ударите и сраженията продължават, в околностите на Киев руските военни вече ги няма от повече от две седмици. Но опустошенията са огромни, а страхът на хората не е отминал, предава БНТ.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

„Пътуването извън Киев е изключително опасно. Следите от доскорошното присъствие на руснаците са навсякъде. След изтеглянето на руснаците, в Андреевка остават изпочупени огради, пробити покриви, срутени къщи, опожарени коли. Неизбухнали снаряди в това, което е останало от дворове и градинки. Истинското лице на войната може да се види в село Андреевка, на 10 км от Макарив. Има една улица, но не можем да се стигне до къщите там, защото все още разминират района. Има 50-60 къщи и нито една от тях не е останала незасегната. И не всички жители са успели и да напуснат. Жена казва, че руснаците не са убивали хора и са се държали добре“, разказва журналистът Бруно Бекман, който предава от Украйна.

„Беше много страшно, но нямаше къде да отида, нямаше кой да ме вземе. Бяхме принудени с тях да живеем“, разказа Лидия, жителка на село Андреевка.

Възрастен човек също е бил в Андреевка през цялото време, не е изоставил дома си. Разказва, че 35 дни е живял без ток и вода, без връзка с външния свят.

Как се държаха войниците?

„Прилично. Имаше от всичко – и влизаха, и разбиваха, но много стреляха – патрони, снаряди – много. И ей така, изведнъж, в 12 по среднощ си тръгнаха – команда ли даде някой – не знам. А и каква беше тази армия – на един дядо му от Украйна, на друг – баба му, майка, баща. Излиза, че настроиха народ срещу народ, да се унищожим едни други, какъв е тоя народ – не разбрах“, каза Виктор.

Виктор е потресен от бедността на руските войници, които е видял.

„Всички бяха наемници – казват – работа няма, пари няма, 3 деца. Какво да правиш? Отиваш в армията – да изкараш пари. Иначе – нормални момчета. Артилерист имаше тук, беден. От къщите на хората, които бяха заминали, вземаха всичко, всичко. Ей такива чували награбиха. Един печка взе – в Далeчния изток да я праща, как я мислеше не знам! Грабиха, грабиха, грабиха…“, каза Виктор, жител на село Андреевка.

След изтеглянето на руснаците в Андреевка остава пълна разруха и следи от война, преобърнала завинаги мирния живот на хората.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x