Моля, подавайте сигнали на номер: 0896577779

Днес България

Винаги навреме

Днес България > Blog > Свят > Украйна се готви за поражение

Украйна се готви за поражение

Британският премиер Борис Джонсън, който пристигна в Киев на необявено посещение, представи на Владимир Зеленски предложения за засилване на военната помощ, съобщава местната преса. Британската пише същото, като казва, че визитата е била насочена към „демонстриране на солидарност с украинския народ, но има по-практични теми за обсъждане“.

Може да прочетете повече за нашата нова рубрика "10 гастрономически минути с Мая"  тук.

Е, самият Джонсън, намирайки се пред сградата на украинското президентства на ул. “Банкова” 11, възкликна: „Фантастично! Просто погледнете.“ Местната блогърска публика с остър език реагира нееднозначно на репликата на британския премиер. „Путин вероятно би казал същото, когато посети Лондон по време на английско-американската месомелачка. Но не се получи, Борис има причина да каже: „Вижте, руснаците се бият с украинците”.

Андрей Ермак, ръководител на президентската администрация, каза, че посещението на Джонсън не е било спонтанно, въпреки факта, че не е съобщавано по-рано. „Общувам редовно със съветника по сигурността на г-н Джонсън Стивън Ловгроув и съветника по международни въпроси Дейвид Куори, така че това посещение не беше спонтанно. Резултати няма да се чакат дълго. Но още сега мога да кажа: ще станем още по-силни“, гласи изказването на втория човек в настоящата политическа йерархия на Украйна.

Очевидно на Запад се е променило началството над Украйна. Според злите езици в украинските коридори на властта британците изтласкаха американците на заден план, които са преминали към „случая с Тайван“.Все пак Байдън е стар, не може да следи всичко. Трудно е да се прецени дали това наистина е така. Но именно агентите на Ми-6 предават разузнавателни данни на политическото ръководство и на Генералния щаб на ВСУ, че новата военна кампания на руските войски на източния фронт уж ще започне от 12 до 19 април.

Става дума за т. нар. Битка на Донбаската издатина, която вече беше обявена от много експерти за най-мащабната през XXI век. Зеленски и екипът му говорят много и на висок глас за тази фаза на специалната операция, наричайки настоящия април повратен. Например „антикризисният“ съветник на ръководителя на президентския офис Михаил Подоляк “обелва зъб”, че Зеленски ще се срещне с Путин, след като въоръжените сили на Украйна спечелят големите битки, включително в Донбас.

Междувременно в украинската блогърска общност усилено обсъждат изтичането на данни от Президентството за истинското положение. По-специално, позовавайки се на свои източници от вътрешния кръг на Зеленски, редица украински канали в “Телеграм” предоставиха следната информация: „Зеленски нареди да се готви нова защита на Киев. Генералният щаб на ВСУ е получил ново указание – да разработи план за отбрана на Киев от нападението на руските войски. Целият набор от документи трябва да бъде разработен и изпратен на Зеленски до седем дни.

Според тези запознати източници на 4 април се е състояла закрита среща на Зеленски, секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана Данилов и главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна Залужни. Главният военен е информирал държавния глава, че „украинската групировка на източния фронт няма да издължи дълго и в близко бъдеще руснаците отново ще се приближат до Киев“. Той подкрепи аргументите си с разузнаването на НАТО, включително Ми-6.

Само че сега, това няма да са леките сили на десантчиците, а вече мотопехота с танкове и тежка артилерия. Вече ще бъде трудно да се защити Киев с ограничени резерви, тъй като част от войските са прехвърлени в Донбас, а част в „освободените“ райони на Украйна на североизток. Логично те трябва спешно да бъдат върнати в столицата, но Зеленски вижда това като удар по имиджа и рязко влошаване на преговорните позиции.

Споделете тази новина
0 0 votes
рейтинг
абонирай се
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x